Kaliningrad

Här spelar jag en omgång av ”Nine Men’s Morris” eller ”Merels” (”Kvarnspel” på svenska). Ett mycket mycket roligt spel i all sin enkelhet. 🙂 Påminner om schack, men är snäppet enklare i och med att pjäserna endast kan följa linjerna och hoppa ett steg i taget.

Just innan vi skulle gå fick jag en snabb demonstration av ”Kungens bord” ~ Hnefatafl av de vänliga människorna från Kaliningrad (en Rysk enklav inklämd mellan Litauen och Polen).

Har inte hittat någon spårbarhet i regelpapperen jag fick med hem, men S kom ihåg att de kom från Kaliningrad och de hade som sagt flugit hit med bara printade regelverk och bräden att spela på. 🙂 Jag gillade verkligen också varianten ”Three Men’s Morris” som pojkarna spelade (speciellt den runda spelbrädan som inte verkar vara den vanligaste).


Härligt märkvärdigt nog finns det ju gott om information om både regler och fusk, på internet. Men bättre ändå – man kan köpa hur fina bräden som helst på Etsy! 🙂

 

Ett svar till “Kaliningrad”

  1. Vad var det för spel, tycker du ser koncentrerad ut?
    Skall försöka få spelreglerna läsbara. Hade dom kommit flygande från Ryssland med bara spelen i bagaget?