Gunnes Gård – vikingamarknad 2015

Idag besökte vi årets Vikingamarknad på Gunnes Gård. Jag ÄLSKAR det! 🙂 Som vanligt har barnen väldigt bråttom (till vad, kan man ju undra???) så det blev inte mycket spatserande och njutande av allt som fanns i marknadsstånden. Men jag blir så galet inspirerad, det är så häftigt med alla dessa utklädda människor, allt hantverk, tillresta männskor från allehanda ställen – jag spelade spel med en äldre man från ”ryssland” (måste kolla upp om jag fick med mig var de kom ifrån) och fick med mig reglerna för 10 kr. Han förklarade att de flugit in och därför inte fått med sig bräden eller stenar nog för att göra annat än att visa spelen. 🙂 De bjöd på regnskydd under en av de två skurarna som kom medan vi var där och pojkarna turades om att spela med varandra medan jag spelade med ”föreståndaren”.

Efter ”vikingastriden” (där alla slogs och sedan dog och sedan blev uppväckta från de döda av Freja…!) fick alla prova på att hålla i och känna på vikingarnas vapen och rustningsdelar. Svärden var enligt utsago ”jättetunga”. 🙂

Pojkarna hade fått köpa varsina armborst, Ellinor fick köpa det hon ville och hon valde en liten yxa och ett litet svärd, helt perfekt för en liten ilsken ”dual wield” tjej… 😀 Vi hade med yxor och sköldar från förra året men det blev förvånansvärt lite slagsmål med alla dessa vapen! Kan tänkas att den fredliga vikingaatmosfären smittade av sig?

Flera av vikingarna såg ut att faktiskt övernatta i sina tält!! 😮


Det såg riktigt riktigt fint och mysigt ut i flera av tälten och jag såg flera lite otidstypiska inslag, men jag har full förståelse för närvaron av en termos… 😀

Här fick jag en snabb demonstration av ”Kungens bord” ~ Hnefatafl av de vänliga människorna från Kaliningrad. Därförinnan hade vi spelat en omgång av ”Nine men’s Morris” eller ”Merels”. Mycket mycket roligt spel i all sin enkelhet. 🙂

Jag kom inte på att ta bilder av folk med vikingakläder förrän vi var på väg hem, lite på grund av regnet (och märkvärdigt nog konstant hungriga ungar) men några blev ju med på bild i periferin, ovan syns en välgjord läderdräkt som hann vandra iväg och bortanför honom ser vi fjöset vi satt och spelade spel i. 🙂
Efter ett antal timmar på Gunnes avvek vi till slut (jag gav upp inför den enorma hungern) och barnen och jag festade loss (??) på Mammas Sibylla, ett mycket uppskattat påhitt… 😀

 

Ett svar till “Gunnes Gård – vikingamarknad 2015”

  1. Det såg ju ut att vara en trevlig tillställning, pojkarnas intresse såg man ju var det låg, hugg -och stickvapen, fast det är klart dom är ju pojkar. Ellie stod och funderade i bakgrunden
    Intressant brädspel liknade Fia på nåt vis
    En rolig detalj var ju den rostfria termosen med tillhörande plastmugg – i ett vikingatält