Hur får man bort järnfilspån från en magnet?

101_Experiment_2014

Alltid lär man sig något…

Tobias fick en låda med ”101 Experiment” i julklapp av tante og onkel, vi har följaktligen experimenterat varenda mystimme sedan julafton! 😀

Lagom svåra. Experimenten går från påvisandet av grundläggande teorier (tex statisk elektricitet) till ganska intrikata små montage för att se lite mer praktiska applikationer av desamma (tex en liten laddningsmätare för att mäta hur laddad en sak eller ett finger kan vara – sen får man testa att ”ladda” med olika material). Tobias är i yngsta laget men skruvar man ned på teorierna och brassar på på själva experimenten är han helt med – och han vill verkligen helst av allt experimentera på mystimmen! 😀

Ikväll lekte vi med magnetism. Den oerhört spännande burken med järnfilspån sprättades och OJ VAD OERHÖRT SPÄNNANDE det blev plötsligt. Sen efteråt satt vi där med en rimligt ”lurvig” magnet och hur får man bort järnfilspån från en magnet egentligen??? Tobias hade en teori som vi testade, att vika ett papper runt magneten och skrapa/fösa/föra ned spånen från magneten. Mycket riktigt, det lossnade en hel del med den metoden och jag fick tillfälle att berömma. Men nog satt det kvar lite för mycket för att bara kunna lägga ned magneten i lådan igen i väntan på nästa experiment… Hmm…

Vad göra?

Googla såklart! 😀 Sökte på frasen ”hur får man bort järnfilspån från en magnet” och fick bästa tipset: http://www.ehow.com/how_8110087_remove-iron-filings-magnets.html

Klockrent!

Hur gör man då? Skrapa av det som går – sen ta något klibbigt (häftmassa i vårt fall, men tuggummi eller tejp hade nog också kunnat fungera) och dutta bort resten! 🙂

Jupiterimages/Photos.com/Getty Images Read more : http://www.ehow.com/how_8110087_remove-iron-filings-magnets.html

 

Tack internet! 🙂

Ett svar till “Hur får man bort järnfilspån från en magnet?”

  1. Det var ju en fin julklapp, starta intresset och så får han uppleva hur det fungerar, mycket av det man använder utan att tänka på
    Krama honom, dom andra och dig själv 🙂