Vår ettåring

Familjen_2014-02-16_007Det händer så mycket hela tiden, jag känner att jag borde skriva varje dag om varje liten detalj hon lär sig men det hinns ju bara inte med… 🙂

Just nu:
Hon har nio tänder, en kindtand tittade fram förra veckan. Vi hann bara precis notera att hon dräglade lite så var den ute! 🙂

Ellinor har lärt sig ställa sig upp utan stöd och går nu helt utan problem härs och tvärs genom huset. Jag har spanat lite på henne och har inte sett kryp eller has på flera dagar. 😀 Nu navigerar hon lära-gå-vagnen helt utan problem, den får en hel del motion på dagarna.

 

Familjen_2014-02-19_009Hon har även lärt sig klättra, upp på soffor, stolar, BORD… Vi har fått dra ned på dekoren lite och hon har effektivt krossat två glas som pojkarna lämnat/glömt på bordet (då snackar vi krossa, på riktigt, inte dra i golvet…). 😮

Familjen_2014-02-18_004

Hon rör sig numera så mycket och så snabbt att det är väldigt svårt att fånga henne på bild, om hon inte är på humör – då kan man få riktiga troll-grin då hon smajlar med hela ansiktet. 🙂 ”Titt-ei” eller ”titt-ut” är aldrig tråkigt, förstår man när man spenderar lite tid med henne – hon gör gärna själv en fantastisk variant där hon gömmer sig bakom sina händer och sen ”ta-da!” tar bort dem med en dramatisk rörelse. 😀

Hon pratar inte så mycket, men hon förstår desto mer. Nästan allt man säger till henne förstår hon. Jag läste för henne härom kvällen och frågade ”var är äpplet”, ”var är bollen” etc och hon pekade oftast ganska pricksäkert på det jag frågade om! 🙂 Sen är det långt ifrån alltid hon faktiskt VILL förstå, damen har en mycket stark och mycket tydlig egen vilja! Stark vilja men mycket nära till skratt – hennes skratt är ju helt oemotståndligt också så hela resten av familjen urartar ibland i rena tokigheter bara för att få hennes pärlande gapskratt som belöning! 😀

Familjen_2014-02-16_008

Ellinor pekar som sagt, vinkar glatt och yvigt (ibland får man den där lilla handknipningsvinken), hon har också börjat lyfta näven och snurra på det lilla pekfingret ganska komiskt. Typiskt nog gör hon det när man försöker säga ”aj, aj inga barn på bordet” etc. Tror väl eventuellt att vi kan ha viftat med ett eller annat finger åt henne… 😀

Hon säger ”hej hej” och fortfarande ”hejdu”, ”ta-ta” och jag tycker att hon har ett ord som betyder ”Tobias” (men jag är inte helt säker). När man pratar med henne och ställer en fråga svarar hon oftast med ett klockrent ”mmhmm”. Tobias och Ellinor har en alldeles egen liten dialog som går som följer:

T: Elli?
E: Mmhmm
T: Vet du?
E: Mmhmm
T: Du är bäst i hela världen!
E: He he

Hon säger även ”mne-mne!” som jag tror betyder ”mera” när filmen hon tittar på på ipaden tagit slut. 😀

Familjen_2014-02-17_006

Favoriterna på ipaden/YouTube är Babblarna, Fiffi och Blomsterfröna, Bananer i Pyjamas, DrømmehagenNicke Nyfiken och Totte-film. Favoritböckerna är många! Hon älskar att läsa och sitter gärna själv och ”läser” alla böcker hon för tillfället har i hyllan (även här kommer ”Drømmehagen” högt på listan). När hon läst/valt färdigt kommer hon med en utvald bok och sträcker mycket uppmanande upp den mot närmsta vuxen, ingen tvekan om vad hon vill. Sen blir hon glad som en sol när hon får som hon vill och man tar henne i knät och läser tillsammans! 🙂

Familjen_2014-02-01_002

Hon tycker om, älskar, att leka med vantar, mössor och skor. Lyckan är fullständig när hon lyckas få på sig någons mössa och hon kommer ofta promenerande i blindo med en jättemössa över hela huvudet (neddragen till hakan). 😀 Vi brukar få leta vantar och mössor över hela huset när hon varit i farten! Hon gillar också att ha på sig någon av de små leksaksryggsäckarna vi har, då går hon omkring lite zombie-mässigt med armarna rakt fram (till vår underhållning). Andra favoritleksaker är leksaksservisen, ofta hittar man henne med en sked i ena handen och en kopp i den andra.

 

Jag lade ned det där med amningsstoppet, men det är bara morgonen kvar – kvällsamningen gick bara fint att sluta med (för flera veckor sedan, dessutom). Morgonamningen är bara mysig, vi tankar lite närhet hon och jag och hon är kanske i lite bättre form till hon hinner få mer riktig frukost (jag med!). 🙂

Vi har precis börjat träna ”somna själv” (istället för ”somna i pappas famn”) och det är lite ljudligt än så länge då ungen ABSOLUT inte har lust att sova utan tröttar ut sig genom att så snart man slutat smeka henne på kind/rygg etc studsa upp från kudden som om hon inte berördes av normala gravitationslagar… Sen blir hon gradvis tröttare och tröttare och fram mot slutet är hon lite för trött för att ställa sig upp och då protesterar hon lite ljudligare. Tobias tycker att det här oljudet är lite onödigt, men han köper att det finns en plan och ett syfte med det och suckar och försöker tålmodigt somna genom oljudet.

14 svar till “Vår ettåring”

 1. Fantastiskt, vilket barn, kommer igen med fler kommentarer senare…

 2. Det var mycket fint att titta på vilka fina barn ni har, jag älskar att se på bilderna och filmerna det värmer i hjärtat.

 3. Detta var et fint bilde av gullungen våres kansje jeg kan få et riktig bilde å sette inn i ramma mi på veggen ? 😉

 4. Nånting roligt den här dagen 🙂 som för övrigt har varit en av dom gråaste man kan tänka sig, snö och blåst men det är ju inte det värsta.
  Elisabeth följde mig och en fyrbent vän med päls till G-stad och därifrån var vi bara två i bilen på väg hem 🙁
  Tomt och tyst är bara förnamnet
  Krama dom fantastiska barnen och var rädd om varann

 5. Du skrev om tänderna hennes, då tänkte jag på att snart har hon fler tänder än vad jag har 🙂

 6. Jamen nejmen så illa kan det ju inte vara??!! 😮 Nog har du väl mer än nio tänder kvar i munnen? 😀

 7. Jag sitter också och tittar på dem på telefonen när jag är på jobbet, de är helt klart beroendeframkallande de små… 🙂 Kram!

 8. Usch, så himla tråkigt. 🙁 KRAMAR! Var rädd om dig du med!

 9. Jo vid närmare kontroll med tungan så är dom nog fler:) och på torsdag får jag ju ersättningen för den jag bet av, fast den gör ett hål i travpengarna 🙂
  Hon ser bara så himla söt ut med sitt solvargsleende.
  Krama henne, ta en själv också

 10. Sitter och ser på henne där hon står lutad mot altandörren, med ett stort leende över hela henne.
  Krama henne, älskar er

 11. Älskar dig med, hon är världsfin, jag håller med! 🙂 Jag tittar också på bilderna, trots att jag har orginalet snarkande i sängen däruppe. 😀 Kan inte få nog!

 12. Tur att det finns tandläkare att sortera ut de där siffrorna också! 😉 Kramar!
  Fint med travpengar som kommer till god användning! 🙂