Men se där!

image
Sitter!

Se där, nu sitter damen själv. Så där bara utan vidare! 🙂
Jag satte henne vid altankanten och lät henne ta stöd där. Hon satt ganska länge och pillade på skallran hon hade med sig ut utan att märka att hon inte höll i sig. 🙂

Sen testade jag sätta henne på filten och det gick ju hur bra som helst!

image
Övningssitter.
image
Odramatisk lägesändring.

Det var mjukt och fint att tippa omkull på gräset, mindre hårt än på golvet så jag kunde lämna henne ganska fritt att övningssitta medan jag rensade ogräs.
Hon verkade inte heller misstycka när hon tippade över, det fanns så mycket spännande att undersöka!

image

image
Spännande att känna på!

Olyckligtvis var det någon (några??!) som gillade att undersöka henne i retur. När jag plockade upp henne hittade jag en fästing (nymf) som kröp på hennes huvud. USCH!!!

4 svar till “Men se där!”

 1. Å fy och usch!! Hade den hunnit bita henne eller kröp den ännu? Och tack för artikeln – den var upplysande. Eventuellt litet mer än jag önskat. Jag tycker fästingar är läskiga, dels för att de sprider sjuka och dels för att de är SPINDELDJUR!!

 2. Ja fy och usch!! Nej gudskelov kröp den ju, jag försökte döda den direkt men si det gick inte. Då plockade jag bara upp den och lade den i en skål för närmare studier när S kommit hem (ute på joggingtur). Då kunde vi konstatera att det visst var en fästing, sannolikt en nymf.

  Men då är det väl bara att konstatera att vi har fästingar på gården. 🙁 🙁 GILLAR INTE DET! Jag har alltid känt att ”det finns inget farligt” på vår gård… Stämmer ju inte längre. Även om bara ett fåtal av fästingarna bär på sjukdomar så är de så FÖRFÄRLIGT ÄCKLIGA djur att det börjar klia överallt bara jag tänker på dem… Vi måste se till att vaccinera oss, det tar ju ett tag att få fullgott skydd (tre sprutor) men det skadar ju inte. Ellinor är ju tyvärr för liten för vaccinet så hon får väl helt enkelt hålla sig från gräsmattan ett tag. 🙁

  Sen skall vi sprida ut kalk runt tomten (och kanske lite härs och tvärs också). Det skall enligt utsago göra livet svårt för fästingarna.
  I och med att det förmodligen var en nymf kan man ju bara hoppas att det var DEN ENDA på gården, att den hajkat med en passerande katt eller fågel och ramlat av här i väntan på nästa måltid. Om det var en fästinglarv kanske vi har en fästingkoloni på gården, ja… herregud, då är det något annat. Vi får göra det där ”lakan-testet” för att se om vi kan fånga några… 🙁

  USCH. USCH. TRIPPELUSCH. 🙁

 3. Fint med henne på gräsmattan och nog är det väl visst och sant att det finns mycket att kika på, speciellt när man som henne kommer så nära, näsan i nästan men fästingen lät ju inte så kul, den kröp ju så den hade inte bestämt var bästa angreppspunkten var. Borrelia är ju ingen kul sjukdom
  Naturen bits, var rädd om er, kramar

 4. Ja det var roligt att se henne känna noga på gräset. Jag såg till att hon hade smokken i munnen hela tiden så att hon inte behövde smaka på det dock!
  Tur som var kröp den ju fortfarande, var väl på jakt efter fontanellen – typ! :-[ Varken Borrelia eller TBE är kul att tänka på… 🙁
  Kram!