BVC – Ellinor

Sovande i farmors händer.


Jag tog farmor med till BVC för kontroll av Ellinor igår. Allt var väl trots att jag i mitt sinne planerade in besöket för att kolla upp prickar och för att prata om onda magar. 😀

Ålder: 5 veckor 4 dagar
Vikt: 5 590 g
Längd: 57,0 cm
Hattstorlek: 39,3 cm

Större hatt, längre kropp (det syns!) och tyngre tjej.

När vi berättade om kräkningen i fredags tyckte BVC-sköterskan Yvonne att ”det gör verkligen inget om hon kräks lite grann, om hon får upp lite mat” och pekade på Ellinors uppåtkrökta viktkurva på sin datorskärm. Jahupp! 😎 Skönt att höra ändå. För jag har hunnit bli lite orolig att Ellinor eventuellt drabbats av ”tuttförvirring” när vi nu så framgångsrikt introducerat napp/smokk/tutte i hennes lilla liv! Hon har gråtit ganska ilsket när jag dragit ur smokken för att amma och vägrat amma, eller, hon har blivit så upprörd att hon inte kunnat äta..!

Ellinor varit otroligt prickig sedan ett par veckor tillbaka. Hela hennes huvud, axlar, överarmar och bröstkorg har varit täckta med ganska aggressivt röda prickar och fläckar. Jag skulle säga att det var som allra värst i lördags. Men helt plötsligt var så gott som alla prickar på huvudet bleknade och snudd på borta igår och då kändes det inte lika akut att prata om eventuella allergier.
Istället kan jag väl nöja mig med förklaringen att det mest troligt handlar om prickar som orsakas av ett aggraverat immunförsvar. Alltså något riktigt bra i hennes fall.
Olyckligtvis känns nu hennes underbara bebiskinder, ja egentligen all hud på huvudet, som sandpapper. Inte mjukt någonstans (resten av kroppen, ja, men inte huvudet). Denna akut torra hud är tydligen också något som är vanligt i samband med immunförsvarsprickar. Man skall inte smörja (märkligt!) men jag har masserat in lite babyolja och smort litegrann med milda krämer mest för att det känns bättre för mig…

Magen är inte så mycket att göra åt. Den kommer förhoppningsvis igång och hon kommer att lära sig att det inte är ett dödshotande tillstånd att vara gasig… 8-] Jag fortsätter med magdropparna ett par veckor till, det BORDE ju inte göra saken värre i alla fall. Yvonne bekräftade att så länge bajsen är krämig och lättflytande som den är nu är det ingen fara. Om det däremot var fast/format/knöligt skall man kontakta vården.

Efter BVC-kontrollen blev vi infiskade av ett forskningsprojekt som undersöker effekterna av Pneumokockvaccinet som båda pojkarna fått (nytt vaccin som introducerades i juli 2007 för att om möjligt begränsa spridningen av vissa vanliga förkylningar/infektioner, från början var det 7 olika nu är det 10 sorters pneumokocker). Ellinor passade som testperson då de förutom vaccinerade barn även vill ta prover från icke vaccinerade, som referensdata. De två sköterskorna som skulle ta provet var goda glada människor (en var utbildad i Boden minsann) med oerhört många tekniska utmaningar. Så det började med att de noggrant förklarade det hela, vi fyllde i lite papper, svarade på frågar och sen fick vi gå därifrån med olämnat prov på grund av att maskinen som skulle suga lite snor/slem/pneumokocker/bakterier ur Ellinors näsa inte ville fungera… 😀 Efter lunch (sushi med S på centrum) ringde de upp och vi gick tillbaka för ett nytt försök.
Då förde de in en liten slang i Ellinors näsa och sög upp en mikroskopisk mängd slem. Sen slutade maskinen att fungera igen. X-)
Ellinor gillade inte att de höll fast hennes huvud, men själva provet gick snabbt och verkade inte lämna några men eftersom hon somnade om ganska omedelbart efteråt! 🙂 Jag hoppas bara att det blev något med det trots att maskinen inte ville samarbeta, jag tycker lite synd om de två sköterskorna…!
Mer om pneumokocker och pneumokockvaccin (Smittskyddsinstitutets hemsida).

Men summan av BVC-besöket – Ellie käkar och växer. Får vi bara fason på sömncyklerna också kommer det att bli svårt att hitta något att beklaga sig över! 🙂

2 svar till “BVC – Ellinor”

  1. Skönt att ”höra”, det kanske är överskott som kommer upp. Fast det är klart att har hon gaser och inte kan lägga av en rökare så blir det ont, man vet ju själv hur det lättar ibland
    kramar

  2. Jag ÖNSKAR att hon kunde prutta utan föregående smärtor/oro… För att inte tala om bajsa! :-[ Nu börjar det vara en vecka sedan sist och hennes fisar luktar värre än vad någon i detta hushåll någonsin producerat… USCH.