ALV

Astrid Lindgrens Värld – Vilket toppenställe!
www.alv.se
Astrid Lindgren

Vi packade bilen och åkte söderut på torsdag morgon, siktet var ställt på Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. Vi åkte tillsammans med Matilda, Wilhelm och Julia med föräldrar, resan var löst (mycket löst!) planerad sedan ett par månader tillbaka.

Boendet bokades så sent som två veckor innan vilket var i senaste laget men med lite tur och envishet fick vi boka något som först lät som en dålig idé men som visade sig vara riktigt bra – ett konferensrum för tillfället avdelat med ljudisolerad vikvägg, ”Emil” och ”Ida”. Rummen hade dubbelsäng + två extrasängar i varje. Duschar och toaletter fanns i delat utrymme direkt utanför.

Pippi-skeppet på torget var OERHÖRT populärt!

 Hela Vimmerby smakade Astrid Lindgren/Pippi/temavärld. Jag fick en otrolig ”semesterkänsla” direkt vi kom dit. Förutom att det var jättevarmt och skönt kryllade det av fina detaljer. Som grädde på moset vandrade det omkring ”karaktärer i kostym” som hörde till någon stadsvandring man kunde ta, dramatiserade scener utspelades här och var runt torget.
Det första barnen fick syn på var en stor klätterställning i form av ett skepp – Pippis pappas skepp Hoppetossa. Högt högt på önskelistan varje dag stod att få gå ut och leka på detta skepp, himmel… Hade det inte varit för att vi redan köpt biljetter hade vi säkert bara kunnat hänga runt skeppet på någon av de många bistro/caféer som fanns där. 😀

Sandlåda, alltid så himla rätt.
Små minihus – ”Norrgården” och ”Sörgården”
Ungarna älskade dörrar i sin egen storlek! 🙂
Vi käkade middag på hotellet, barnen glömde faktiskt skeppet och lekte och såg på Lindgren-film i hotellets lekrum istället och vi föräldrar uppnådde något som kom oerhört nära ostörd vuxentid.
Det gick förhållandevis bra att söva barnen, trots dagens långa (stillasittande) bilresa och sorlet från uteserveringen på gatan nedanför våra rum. Nästa dag skulle vi upp med tuppen, äta hotellfrulle och bege oss bort till själva parken – Astrid Lindgrens Värld. Det var helt klart promenadavstånd bort dit, men klokt nog tog vi bilen – med tanke på hur ”väl” det gick att gå till och från Wik Event häromdagen så…
Studier av programmet fick oss att inse att det var lika bra att direkt sikta in sig på att få bra sittplatser till första föreställningen på lilla scenen – Mio, min Mio. Barnen var förväntansfulla, mycket spring i benen men de fattade genast vad som hände när teatern gick igång (minstingen somnade passande nog).

Matilda darrade som ett asplöv här och satte sig till slut i S knä intill David,  Tobias satte sig till slut extremt nära mig. Jättebra skådespel!
Jum-Jum och Mio
Nästan hela ensemblen, de spelade musiken, sjöng och gjorde alla roller, med ett minimum av rekvisita.
Pippi!

Måttligt intressant med Pippi tyckte våra pojkar och valde hellre sjörövarskepp och rutschkanor i närmiljön. David var i sjunde himlen, där fanns vatten och rattar som gick att snurra på… 😀 Han nynnade nästan hela tiden ”Sjörövar-Fabbe”.

Vi fick nästan hela tiden ”lura” barnen ömsom fösa dem vidare för att ta oss till nästa område, det fanns otroligt mycket att se och klättra på. En stor nedfallen trädstam tex – oemotståndlig!

Så kom vi till STENBORGEN, Mattisborgen där Ronja och Birk Borkasson bor. Tobias hade lääääängtat dit sedan vi kommit in efter jag berättat att det fanns en helt jättestor stenborg inne på området (”NÄR skall vi till borgen mamma, när???”), det var bara Mio som fick honom att glömma bort det ett tag.

På kvällen när jag frågade Tobias vilken figur som var hans favorit deklarerade  han utan att tveka – Birk.

De sjöng fantastiskt fint och föreställningen handlade om när Ronja träffade på Birk uppe på taket av borgen, vid ”Helvetesgapet” (MYCKET spännande) och Mattisrövarna fick lära sig att Borkarövarna flyttat in i andra halvan av borgen. Mattis blev mycket arg och slängde äpplen så det flög äppelbitar och vatten (när han träffade vattnet som rann förbi borgen), det var också något som fascinerade båda barnen (”men VARFÖR slängde han äpplen mamma??”).
När föreställningen var över bjöd rövarna upp till dans för alla som ville – till min absoluta förvåning reste sig David resolut upp och deklarerade ”jag vill dansa!”. Han gick själv ned för trappan, fram till ett par okända barn och fattade deras händer, helt fokuserad på att följa instruktionerna från rövaren som stod i mitten och visade danssteg och förklarade hur man skulle sjunga. 😀 SÅ himla läckert, vilken kille! 🙂

Sen var det fritt att besöka borgen, mycket spännande, svettigt och trångt. Jag höll inte på att få ut David därifrån och vi fick locka med glass för att få till det… 😀

Vi fick locka dem med glass och en promenad i ”Mörka Skogen”. De hade lyckats så bra med detaljerna på Astrid Lindgrens Värld, tycker jag. Mörka Skogen hade de tillsatt en rökmaskin, sett till att den lilla gölen man gick på spång över var kolsvart, lagt på lite extra fågel-/skogsljud, ställt ut små rumpnissedörrar och möbler i undervegetationen samt satt ut lysande ögonpar som dök upp och försvann under rötterna längre in i skogen. Barnen tyckte att det var OERHÖRT spännande och ville resten av dagen gå tillbaka till Mörka Skogen. 🙂

 På vägen till glass passerade vi ”Lilla Bråkmakargatan” inte heller där höll vi på att få med oss barnen någonsin… En HEL by full med hus i deras egen storlek! 😀 Alla måste undersökas. De flesta hus var möblerade med små möbler och en del av dem hade två våningar. Alla hade flera dörrar och något var till och med inrett som ett litet bageri!

Efter Lilla Bråkmakargatan kom vi upp till ”Törnrosdalen” (Bröderna Lejonhjärta) där alla barn var besvikna över att inte se röken av en riddare eller en broder Lejonhjärta. Vi vuxna var glada över den rimligt prissatta och helt acceptabla maten som fanns till försäljning. Precis när vi ätit färdigt började det regna (dagens enda skur), regnkläder sprangs efter (ur bilarna på parkeringen en god promenad bort). Lagom till regnkläderna var på upphörde regnet… Vi såg en föreställning om Madicken där, barnen satt stilla även genom denna föreställning. Stående frågan var ”men varför har de två mammor??”, det var lite svårt att förklara vad en barnjungfru är. :-}

Törnrosdalens pampiga ingång.

Till efterrätt fick vi äntligen den där glassen. Jag valde mjukglass och det var nog den i särklass största glass jag någonsin ätit (utan att den var extra dyr för det!). 🙂 
Törnrosdalen följdes av Körsbärsdalen och om ni studerar kartan ovan ser ni att det är en liten grupp hus med en liten damm intill. Om ni också tittar på bilderna av Tobias längre ned och jämför med bilderna ovan ser ni att han har bytt outfit helt och hållet. Det KAN ha att göra med att jag ropade ett ”varningens ord” till honom i PRECIS FEL LÄGE… Det KAN ha med det att göra. X-)
Tur som var hade vi ombyteskläder med!

David stod länge och mixtrade med sin tröj-ärm och Emil-bilden. Sen hävdade han (med glimten i ögat) att ”Emil busade med hans tröja!”. 😀
Nästan allt gick att klättra på!
Ett pyttelitet utedass, mycket fascinerande. 😀
Tobias gasade på när han fick se rutschkanorna vid Karlson-på-taket-husen.
Tjusig glasinstallation från Kosta-Boda. David hittade ett ”D-för David!”.
Tror ni våra tomtenissar ställde upp på fotografering???

På ”stora” Bråkmakargatan fanns alla butiker, bageri/café och restaurang. Det fanns även en liten biograf som visade Lindgren-filmer hela dagen. 🙂
Souvernirerna var sk*tdyra, men det var svårt att låta bli när man såg hur lyckliga de blev av det utvalda… 🙂
Några av ”fynden” vi fick med hem.
Dagens höjdpunkter var utan tvekan, Mattisborgen, Mörka Skogen, rutschkanorna och Mio-föreställningen.
Vädret var perfekt, mulet men varmt. Regnskuren störde inte nämvärt och maten var bra (glassen och kaffebrödet ännu bättre).
Vi läste någonstans innan vi åkte att det ”räcker med en dag” för att uppleva hela parken. Det kan vi väl instämma i. Kanske kanske om vi som familjeenhet varit mer insnöade på Astrid Lindgren-kulturen hade det varit värt två dagar. Men allt våra barn vet är att det finns en busig pojke som heter Emil (tack dagis!), att Pippi Långstrump är en busig tjej som bor i ett eget hus (vi har visat den gamla tv-serien), att det finns en Karlsson som är tjock och bor på taket (tack dagis!) och nu på sistone har S läst ”Mio, min Mio” för Tobias på kvällarna (två gånger, mycket populärt).

Ronja RövardotterBröderna LejonhjärtaMadickenNils Karlsson PysslingBullerbybarnenLotta på BråkmakargatanSaltkråkan med flera är helt obekanta för pojkarna. 

Eller VAR helt obekanta, fram till detta besök. 🙂

På vägen hem från Vimmerby såg vi denna HELT FANTASTISKA tankbil!!

Vi åkte hem efter hotellfrukost och en lång lekstund vid ”skeppet” på lördag förmiddag. Det var soligare och ohyggligt varmt så vi var jätteglada att vi råkat välja fredag som ALV-dag, det hade varit svårt att uthärda värmen i parken tror jag. På vägen hem stannade vi en bit utanför Nyköping och badade i ett par timmar, skönt och mycket populärt bland barnen förstås. 🙂

3 svar till “ALV”

  1. Det där såg väldigt trevligt ut och spännande för barnen och lycka för mor och far när barnen är lyckliga en fullträff kan man säga…..

  2. Men herregud vilken intressant resa, både för vuxna och mindre vuxna, undra på att dom satt som ljus:)

  3. Jag tror vi fick en bra försmak på hur mycket roligt vi kommer att ha när vi åker till Legoland om något år. 🙂
    En av de bästa aspekterna med ALV var att det kändes så ”tryggt”. Det var verkligen byggt för spring och lek för barn i våra barns åldrar. 🙂