Fel?

Sista tiden har vi då och då (en gång i veckan?) fått en gratistidning från Dagens Nyheter – DN.STHLM heter den och är väl egentligen en kampanj från DN för att få fler prenumeranter.

Hur som – i veckans exemplar är det en debattartikel om att ”Stockholm måste få växa till en riktig storstad” författad av en arkitekt vid namn Ola Andersson.

Han skriver bland annat om att det är dumt att kommunerna tvingas fortsätta bedriva en förlegad plan om att bygga superförorter (det som i vår kommun kallas förortsstad, eller något liknande). Han skriver som första punkt på hur man skall komma till rätta med detta otyg: ”Närförorterna måste förtätas och bindas samman av ett sammanhängande gatunät i kommunal ägo där alla har samma rättigheter och skyldigheter, på samma sätt som i alla Sveriges stadskärnor. I dag isoleras förorterna effektivt från varandra av breda motorvägar eller svårforcerad natur.

Jag säger bara TACK GODE GUD för denna ”svårforcerade natur”…!

Jag skulle definitivt absolut och med hundra procents säkerhet flytta härifrån om Stockholm var en amöba som sträckte sig utan slut från city ut till Arlanda. Gator, gator vid fler gator, bort med kor och skogar, hästhagar och sjöar. Bort med glest befolkade områden med landsortskänsla. HUVVA.

Jag fattar att man kan snöa in på storstadsarkitektur och stadsplanering och om jag hade spelat SIM City eller Civilization mer skulle jag säkert förstå att man måste göra vissa uppoffringar för att få till en framgångsrik stad/civilisation. Men jag vill inte bo där.
Så är det bara.

Jag GILLAR att det betar kor ett par hundra meter från vårt hus.
Jag gillar att det finns skog att gå vilse i på åtminstone två sidor av vårt bostadsområde.
Jag gillar också förstås att det går en buss härifrån till ett tåg som tar oss rakt in till stan och att på en söndag kan man åka bil in till city på en kvart.

Det finns naturligtvis tusen saker jag inte gillar med den här stan, men det finns faktiskt otroligt få saker jag inte gillar med just vår förort. Så jag HOPPAS att inte denne mans åsikter på något enda vis är förhärskande, att stadsplanerare lockas att tro att det enda som kan rädda oss är att göra hela Storstockholmsområdet till en enda stad myllrandes av gator härs och tvärs och fylld av bebyggelse utan slut.

Även om jag kände att jag ville flytta hit, så är sådana här ställen ändå bäst att besöka. Inte att bo i…

5 svar till “Fel?”

 1. Se bara på smogen över bilden…. och tänk på ”vikingaskogen” med alla stenar att bestiga eller att sitta och fika på…:)

 2. Smogen över bilden råkar vara dimman vi hade oturen att drabbas av just den där sista dagen när vi kom på att vi kanske skulle åka upp i någon av de höga byggnaderna… 🙂
  Molnen drev in och ut över nejden där vi stod, men vi fick några riktigt klara bilder trots allt. 🙂

 3. Men jo. Det är ju sådana grejer jag tänker på, skogarna runtomkring, grönska och den relativa friden. 🙂

 4. Nog finns det ju smog, på mina bilder som jag tog från Empire State är det ju med svårighet som frihetsgudinnan syns genom smogen, beslöjad av gulaktig smog

 5. Åhå, det märktes inget av den när vi var där. Det var helt klart och väldigt god sikt utom den här dagen när det faktiskt regnade ett par skurar om jag inte minns fel.
  Vi kände oss lite lagom enfaldiga som sparat på höghöjdsutflykten till allra sista dagen… 😎

  Men visst borde det finnas smog, med tanke på hur många bilar och människor som finns på ett och samma lilla ställe!