Vidarebloggar: Networking – Mera Lego…

http://networkingblogg.wordpress.com/2012/03/05/mera-lego/

PO Tidholm på DN skrev igår en engagerad artikel om ämnet – det nya Legot för små flickor.
http://www.dn.se/kultur-noje/legomuren-mellan-pojkar-och-flickor
Läs gärna hela artikeln (han blir lite mindre objektiv mot slutet). 🙂

Pojkar ska ägna sig åt att lösa problem och spela ut konflikter, flickor ska spegla sig och vårda.– Lego låser in flickor och pojkar i var sin värld. Det är tydligen inte ens meningen att de ska leka med varandra längre. (Niclas Järvklo, idéhistoriker och mansforskare på Stockholms Universitet)

Jag tycker det är tragiskt. Den ende manliga figuren i Lego Friends står och grillar, har lika smal midja och långa ben som de övriga figurerna i serien. Kroppsfixeringen och könssegregeringen är komplett.

Jag FATTAR att inget enda företag (UPPENBARLIGEN) kan beläggas med ansvar för samhälle och miljö, utan det är den egna vinsten och framgången som är i fokus. I Legos fall innebar det skillnaden mellan konkurs och framgång. De var på väg i stå, nu går det strålande med hjälp av monster, krig och VÄRDETRANSPORTRÅN som tack och lov verkar ha utgått ur sortimentet (Googla det om ni har svårt att tro att det funnits på allvar). Om de lyckas fånga in de ”förlorade” 50% av marknaden som tydligen småflickor utgör antar jag att de kommer att kapa åt sig ännu fler miljoner. På köpet får vi säkert massvis med häftiga Legokreationer till våra barn. Men KUNDE de inte göra någon enda liten insats för mänskligheten i allt detta??

Varannan tjej bland ”normala” Legobyggsatserna – är det för mycket begärt?

Tidigare diskussioner.