Kungligt kul

Här står den nya vaktstyrkan uppställd i väntan på att träda i tjänst.

Dags för David att sova middag precis då vaktombytet skulle börja. Men han satte sig upp och ville titta på när soldaterna började tjoa och ropa order alldeles intill. När de sedan marscherade för att byta av alla vakterna runtom slottet hade David fått nog och lät mig fälla ned honom i liggläge igen. Två sekunder senare sov han gott. 🙂

Det var så himla KALLT  jösses alltså, vi lurade oss att tro att det skulle vara lika varmt som tidigare i veckan. Det var det INTE. X-) Fika och mat var helt kritiska för överlevnaden denna dag och vi lyckades tajma ett par energihöjare i rätt tid, men några var absolut för sena…

Strykbrädor kändes inte som den mest standardmässiga beväpningen.
Men de bars i och för sig omkring på av soldater i välstrukna uniformer. 😀

Slottet hade ”djurjakt” för alla sportlovsfirande barn, man fick under mycken pompa och ståt reglerna förklarade för sig varefter man tog sitt tävlingsformulär och gick in i representations-/paradvåningarna i slottet för att ”jaga” djur som lille prins Oskar gömt där för länge sedan. Det var en kamel på foten av en klocka, elefant i takmålning, hundar på jättestora tavlor, snigel utsnidad på ett skåp med mera med mera. Helt fantastiskt! 🙂

Tobias var snäppet för liten, men han klarade det helt fint till jag anslöt (jag stod nere i foajén med en sovande David första timmen). När jag anslöt utbröt härdsmälta de luxe… jösses (låååågt blodsocker). Tobias orkade inte gå ETT-ENDA-STEG till, han hade ont överallt och han BEHÖVDE DRICKA VATTEN. Uj uj, instruktionen om att röra sig värdigt (som slottsvärden hade förklarat) var som bortblåst och tårar sprutade ikapp med ilskna skrin när jag inte kunde erbjuda en enkel/snabb lösning på hans problem…

I ”slottsjakten” ingick det även inträde till skattkammaren, det var otroligt hett efterlängtat av våra två skattofiler Ruben och Tobias. Såpass efterlängtat att Tobias inte riktigt kunde tänka på något annat innan dess (…men NÄR skall vi gå till skattkammaren??? …men VAR är skattkammaren mamma??? etc etc). 🙂

När vi ramlade in i källarvalven utanför skattkammaren blev barnen av en säkerhetsvakt allvarsamt informerade om hur montrarna med skatter var larmade och vad som skulle hända om man tog i eller lutade sig mot glaset eller bordet som utgjorde montrarna. Den karln skulle man kunna använda till mycket för HIMMEL så uppmärksamma alla barnen var på dessa montrar och glaset kring juvelerna…! 😀 Till och med pyttelille David pratade ganska allvarsamt om hur mycket poliser och brandkårer som skulle komma om larmet gick. Tobias vågade inte röra väggarna när vi kommit ut igen, frågade flera gånger om man fick röra ditten eller datten på väg upp ur källarvalven. Så himla roligt! 😀

Bäst i skattkammaren var nog Vasas två svärd, rikssvärdet och det äldre rikssvärdet från 1500-talet och naturligtvis alla ”diamanter”. 🙂

Vaktombyten, slottsjakt och kunglig skattkammare med härdsmältor i alla åldrar. 🙂 Härdsmältigt, men i alla händelser en rik och rolig dag!

3 svar till “Kungligt kul”

  1. Ja jösses ja. 🙂 Känns ibland som om härdsmältorna överskuggar alla tusentals små glädjeryck och roligheter som händer, men jag skulle absolut göra om det igen om jag fick börja om samma dag! 🙂