Norska små medborgare

Idag började vår dag ganska abrupt med att städfirman dök upp nästan en och en halv timme tidigare än de brukar – jag hör någon öppna dörren och prasslande gå in i vårt hus, väser till S ”det är någon i huset! Städfirman är här!!” han svarar (sömnigt) ”nej nej det är ingen” varpå jag skakar honom lite mer bestämt och väser ”JO! Det ÄR någon därnere!”. Han hör slutligen också att det är någon som rumstrerar på bottenvåningen och kastar sig upp, nu helt klarvaken. Jag ammar vidare och en halvtimme (?) senare är vi ute ur huset.
Det blev frukost på McDonalds och S får äta två frukostar och dricka två kaffe eftersom han olyckligtvis glömde bort att jag inte skall äta mjölkprodukter… doh! Jag fick beställa en extra portion. För det priset hade vi kunnat kosta på oss en långsam och njutbar frukost på Scandic hotell istället! X-) Nåväl. Eftersom vi käkade på McD kom vi iväg lite snabbare och hamnade mer eller mindre av en slump hos en VW handlare i Akalla. Efter denna farliga de-tour åkte vi vidare till Solna där vi lämnade bilen och hoppade på tunnelbanan mot stan.
Idag var det dags att ansöka om Norska pass för våra pojkar. 🙂


Tobias bajsar bakom ett träd (i blöja!)

S bajsar inte bakom ett träd

Vi behövde inte ansöka om medborgarskap (vilket var vad vi hade tänkt göra) utan det har de automatiskt sedan födseln fick vi reda på. Fiffigt! 🙂 Däremot passade vi på att ansöka om pass, kan vara händigt att ha om vi till äventyrs kommer iväg någonstans utomlands till våren. 🙂
Förutom detta fick S förnyat sitt pass samt även distans-rösta i stortingsvalet. När vi var färdiga på ambassaden promenerade vi tillbaka till stan i det soliga vädret (jag smälte nästan bort i min tjocka tunika!
Vild brottningsmatch utbröt utanför ambassaden

5 svar till “Norska små medborgare”

  1. Ska de inte ha ett svenskt pass då? Om man bor i Sverige och skall utomlands – måste man ha norskt pass då? Annat än om man endast är norsk medborgare? :O)

  2. Klart de skall ha svenskt pass också, men eftersom de bara gäller i två år nu är det inte riktigt ekonomiskt försvarbart att ha dubbla pass när de är såhär små! 🙂
    Det var praktiskt att ordna norska pass när vi ändå var på ambassaden för att ansöka om norska personnummer och fixa nytt pass åt S.

  3. De räcker 2 år för dessa-under-5, men man måste söka om pass för att aktivera norsk personnummer/statsborgerskap. Så det passade bra!