En dag i Riga

27 Februari 2020

Grabbarna var FANTASTISKT huppegupp-sällskap! De var taggade och glada trots den stormiga natten och det fullständigt hopplösa vädret! <3

Vi höll på att fastna på det allra första vi såg sedan vi promenerat in från kajen till ”staden”… En välordnad liten park med änder och en kool byggnad (som inte var något mer upphetsande än hamnmyndigheternas kontor, så vi kunde inte gå in dit till pojkarnas besvikelse).

Några få steg senare var det stora ”oooh!” och språngmarsch in i en Kinesisk ”pagod”. Jag upptäckte att det är svårt att läsa vad som står på skyltar när de tillgängliga språken (Lettiska och Kinesiska) samtliga är okända… Tur att det finns google! 😀

Vi såg en fin staty, av Ryske författaren Aleksandr Sergejevitj Pusjkin som var viktig för det ryska språket men aldrig besökte Riga… 😀 Men vi gillade hans stajl! 😀

Genom dagen var vi väldigt uppmärksamma på graffitin på väggarna, den var påfallande väl utförd!? Pojkarnas favorit var den något förvrängda men ganska gulliga Pikachu nedan.

Vi följde ungefärligt en ”en dag i Riga” guidad vandring från webben, där jag kapade ett par stopp för att de krävde biltransport etc. Den förde oss till Rigas äldsta hus ”Tre bröder” (de tre husen som lutar sig mot varandra, med det äldsta gula huset i mitten), ”Svenskporten” (enda kvarvarande resten av ringmuren där Gustav II Adolf marscherade in 1621), vackra hus, konst och kyrkor. Vi gick aldrig in i någon kyrka, trots att de ibland stod vägg i vägg.

Steiku Haoss minsann.

I och med att det var så kallt gällde det att hitta mat, jag märkte att till och med jag vissnade lite när vi ratat ett par caféer på grund av känsliga smaklökar och lågt blodsocker. Tack gode gud visade google.maps en tydlig symbol för KFC och vi navigerade raka spåret dit! 😀 Mycket bra idé! Alla var mycket nöjda och det var ”den godaste KFC de någonsin ätit!”. 🙂

Google Maps förresten – det är ju en ypperlig uppfinning! 😀 Min mobiltelefons inbyggda GPS däremot… Min mobil visade sig från sin allra sämsta sida under den här dagsturen! Nord och Syd bytte påfallande ofta plats, helt hysteriskt. Så när jag stakat ut kursen och sen kollar kartan halvvägs för att bekräfta – då har kartan VÄNT helt och hållet och vi har gått åt helvitte… Det slutade med att min telefon dog batteridöden och sen fick jag låna Davids telefon som INTE hade samma problem med navigationen! Tur som var hade vi ju aldrig tidsbrist och vi fick ju se på Riga under tiden, ibland fick vi se på samma del av Riga flera gånger… 😀

Efter lunch styrde vi rakt mot Rigas centralmarknad. Själva byggnaderna var AWESOME! Det är ett antal konverterade (lägre takhöjd) gamla zeppeliner-hangarer från första världskriget! 😀

Det är verkligen en helt fantastisk marknad! ALLT fanns. Inomhus var det varmt och doftrikt (vi ryggade som kollektiv snabbt ut ur fisk-hangaren!). 😀 Det fanns otroligt mycket att titta på! 🙂

Vi köpte medelst teckenspråk sjösjukepiller på ett apotek och så fick en tekanna följa med hem… <3

Efter marknaden var det lagom tid att gå tillbaka genom staden mot färjan.

Vi passerade just det här kvarteret ETT PAR gånger (pga GPS-strul) men till sist hittade vi sista sevärdheten – ”Katthuset”! 😀

Sen var det raka spåret genom råfuktiga Riga tillbaka till färjan som väntade. 🙂

Jag lovar att samtliga åtta fötter behövde vila! 🙂