Scoutledarutbildning

1 Februari 2020

Jag blev ju lite hooked på det här med scouting. Själva fenomenet landade så himla väl med mina gamla lägerminnen från barndomen att jag utan tvekan tackade ja när jag fick erbjudandet att gå en ledarutbildning hos Scouterna.

Så tidigt en lördag morgon åkte jag till Järfälla för den avslutande intensiva heldagen (vi hade tagit första lektionen torsdag kväll samma vecka, förutom en onlinekurs ”Trygga Möten” som jag klippte medan jag var hos frisören). Kursen hölls i Kallhälls scoutstuga ”Slammertorp” (som om sommaren är café och ligger inte långt från en badplats, lite svårt att föreställa sig såhär mitt i vintern..).

Det var en blandad skara med nya och nygamla ledare. Jag presenterade mig som ”scoutförälder”, något de andra fnissade lite åt (förklarade att kan man vara fotbollsförälder så kan man nog vara scoutförälder också). 🙂 Det fanns ytterligare en som ”bara” var förälder tack och lov.

Vi fick lära oss om scouternas organisation, mål och motto. Om scoutmetoden och målspår. Enorma mängder information.

Allt man gör inom scouting görs med en tanke bakom. Det kan ju låta lurt och det ÄR det också! 🙂 Man ”gör” en massa roliga och spännande saker men innan man gör sätter man sig ned och reder ut VARFÖR man väljer att göra det och HUR.

Det finns alltså inte en enda aktivitet som genomförs utan att man innan noggrant tänkt igenom hur scoutgruppen skall utmanas, så att de kan utvecklas på både individnivå och tillsammans som grupp. Det är så fint! <3

Vi fick laga mat patrullvis, det gick både väldigt bra (bra patrull!) och blev himmelskt gott. Jag inser att jag måste skaffa ett stormkök – det vore roligt att kunna göra annat än att grilla korv när man är ute med barnen!

Scoutlagen och scoutlöftet.

Vi hade ett avdelningsrop (förstås?) 😀 och efter avslutad utbildning fick vi ett märke (yay!) – nu MÅSTE jag snart skaffa ett plagg att sy fast dessa märken på…

Jag har inte blivit mindre imponerad av scouterna som organisation efter den här kursen! Jag hoppas att barnen håller på med den här aktiviteten länge länge! <3