Barcelona en ledig söndag, La Sagrada Familia

20 Oktober 2019

Varje bra utflyktsdag börjar naturligtvis med en frukost man får total paltkoma av…

Det var varmt och skönt, liite lite för varmt och skönt för de reskläder jag hade med mig (bagaget var ju kvar i Sverige ännu). Men uppkavlade ärmar och upp-hasade byxben fick räcka.

Jag kollade avstånden och det var definitivt läge för en promenad. Eftersom jag hade en tid att passa för den guidade turen av La Sagrada Familia gick jag mer eller mindre raka spåret dit, för att få koll på avstånden och eventuella hinder (läs:kravaller) och sen vandrade jag ganska planlöst omkring i närområdet i några timmar och bara sightseeade. Jätteskönt! 🙂

Jag beskådade La Sagrada Familia utifrån ett par varv, fascinerande byggnad!

Souvernirbutikerna runt La Sagrada Familia var av det lite dyrare slaget…

Otroligt fina, för bara strax under 5000 kr…
69 000 kr…

Jag hann med lite lunch innan den guidade turen. 😉

Sen var det dags. En audio-guidad tur i La Sagrada Familia. Mina förväntningar var relativt låga. Det är ju mest utsidan på det där bygget som räknas eller?

Väl fungerande audio-guide

Den guidade turen ledde oss runt ett antal numrerade platser med specifika saker att titta på, men också ställen där man skulle ”känna atmosfären” och ”lyssna på ljuden” etc. Väldigt bra guide!

Jag uppskattade speciellt att det inte fanns någon tidsbegränsning, du fick ta nästan hur mycket tid som helst på dig (de stänger ju någon gång förstås) och du kunde lyssna på samma punkt flera gånger eller ta platserna i vilken ordning som helst. Ville man vandra planlöst kunde man det, bara knappa in rätt siffra när man såg en så fick man information om det man tittade på.

Andra stoppet var bronsmodellen av hur det färdiga bygget skall se ut.
Gröna dörrarna – ganska nytt tillskott

Hela kyrkobyggnaden representerar Jesus liv. Ena sidan av kyrkan representerar hans födelse och innehåller en större mängd fruktbarhetssymboler (frukt, blommor etc).

Centraltornet är inte byggt ännu, fundamenten finns klara inuti kyrkan, men själva tornet finns inte ännu. Skall alltså sticka upp mellan de övriga, långt över.

Det fanns många vackra fönster, det är HELT omöjligt att göra dem rättvisa med en mobilkamera…

UNDER själva kyrkorummet fanns en ”krypta” som i sig var minst lika stor som en normalstor svensk kyrka, lika högt i tak etc… Jag fick extrem svindel när jag råkade få syn på den genom ett fönster _i golvhöjd_.

Pelarna i centralrummet var av olika stensorter – de allra största, de fyra som skall bära centraltornet, är av granit har jag för mig. De hade en distinkt röd färg och var tjockare än de övriga.

Gaudís idé var att kyrkorummet skulle vara som en skog. Pelarna skulle gå upp och upp, inget skulle skära av på tvärsen och störa tanken och anden i rummet. Något som var helt otestat på den tiden då man normalt byggde tryggt och stadigt med tvärsgående balkar/armar.

Jag blev HELT bergtagen! Betagen! <3

Det VAR verkligen som att komma in i en skog!

Man omslöts av tystnad och sval luft, ljuset singlade ned genom ett ”lövverk” av färgat glas. De satte varma färger på ena sidan och kalla färger på andra, för att matcha solens vandring över himlen utanför. Man tittar upp och ”träden” fortsätter en halv evighet uppåt och allt är geometriskt stilla men ändå väldigt levande, otroligt läckert!

Den stora dörren med bönen ”Fader Vår” på _många_ språk
Kandelaber med trappsteg upp!

Andra sidan handlar om Jesu lidande och död och återuppståndelsen. Där hängde en otroligt kraftig textrik del ovanför dörrarna. Hela bildspråket på den här sidan skiljer sig HELT från andra sidan, här är det frågan om raka linjer och hårda saker, höst mer än vår.

Utanför ligger en liten lustigt formad byggnad som visade sig vara en byggnad Gaudí designade som skola åt alla barn till de som arbetade med kyrkan (samt alla barn i grannskapet).

Swedish gymnastics minsann?

Fantastiskt tak i den lilla ”vänliga” träbyggnaden, stor kontrast mot det pampiga stenbygget utanför.

Gaudí själv, inte långt innan hans död.
Gaudís återskapade verkstad

Kyrkklockorna (så som de var utformade) är ovanliga för att de är många, hela SJU oktaver (ett fullstort piano) vilket gör att man kan spela nästan vilken musik som helst och hur _rikt_ som helst. Otroligt vackert! Dessutom spelas ljudet från de 84 klockorna in i kyrkan också, genom kyrkorgelns pipor!

Det här är ju en byggnad under konstruktion. Följaktligen pågår konstruktionsarbete och det finns gott om verkstadsutrymmen i källaren under en del av kyrkan. 🙂

Det var en _helt fantastisk_ guidad tur i en helt fantastisk byggnad! (Sorry syrran!) Jag rekommenderar alla att besöka La Sagrada Familia om man har turen att få åka till Barcelona.

Efter den flera timmar långa guidade turen var det dags att fylla på energireserverna…

Är man i ett land där man verkligen vet hur man gör churros så behöver man ju inte bli förvånad över att det finns mer än bara en sort.. 😀 (jag var passande överförtjust…)

Jag valde en ”xurreria” som låg nära La Sagrada Familia, churros heter ”xurros” på Catalanska!

Stor kopp underbart kaffe och en massa små ”vanliga” xurros med choklad, mums!

Sen tog jag en lååång promenad tillbaka till hotellet igen. Man såg extremt få spår av att det bara för två dagar sedan varit helt galna kravaller i staden. De måste ha extremt fokus på att städa upp efter uppbrända soptunnor och uteserveringsmöbler etc. Jag såg en förstörd telefonkiosk och lite sot på någon enstaka gata. Men i övrigt var det otroligt lugnt (och stängt!).

Det var skönt väder och jag promenerade in i ”Barri Gotico” där vi bodde förra året, hittade igen favoritbutiken PRECIS när de stängde…! Fick lov att planera in ett besök lite senare under veckan.