Sommarläger på Åland – Piratexamen

De fantastiska fantasifulla ledarna (och föräldrar).

På fredagen var det dags för examen i Piratskolan.

Vi hade förberett ett antal examensprov som skulle utföras/genomföras och betygsättas:

  • Kanonkule-bowling – kasta ”kanonkulor” på pyramider av kanonkulor så att de välte.
  • Lagfiske – med långa rep kopplade till samma krok tillsammans fiska upp vedklabbefiskar och lägga i en bunke.
  • Skattjakt – gräva efter guld på stranden och samla i en skattkista.
  • Knyta ihop spagetti så långt som möjligt på en viss tid – koka spagetti på stormkök och knyta ihop dem så att de satt ihop.

Poäng fick man för lagarbete, laganda, lagsång och för den faktiskt utförda uppgiften.

Jag var stationerad vid fisket tillsammans med Kapten Haddock och vi antog fullständigt piratiga personligheter och förklarade för scouterna att vattnet var giftigt (man fick inte gå innanför rutan) men att vi ändå behövde få upp lite fisk till vår middag. 😀 Sen fick scouterna ta tag i varsitt rep och tillsammans fiska upp ”fiskarna” ur det giftiga vattnet och springa bort med dem till bunken. Övningen var tidsbegränsad och ju fler fiskar man fick ju mer poäng.

Vår ”papegoja” som hade åsikter om det mesta…
En klassisk ”björkträfisk”

Vi glömde en regel och eftersom vi glömde den på första laget så fick alla slippa den – det var att man egentligen skall hålla i fiskelinornas yttersta del där det fanns en ögla/handtag… Det blev lite lite lättare att fiska när man kunde hala in linan så att kroken i mitten blev helt stabil! Men men, lagen fiskade framgångsrikt nästan alla fiskar och vad vi förstod så var ett par av de andra övningarna lite lite för svåra, så det var ju fint att kunna bjussa på en lätt uppgift med många poäng. 😀

Nästan svårast att få av fisken i baljan.
Sen springa tillbaka och fiska igen
Kommunikation kommunikation
Det drog ihop sig till VÄRSTA åskvädret!

Åskan började mullra och rullade fram och tillbaka över vår del av Åland hela eftermiddagen sedan. Under lunchen kom det en STÖRTSKUR, men det gjorde ju absolut inget eftersom vi alla satt under tak i en av bläckfiskarna och njöt av maten. 🙂 Vi hade dessutom satt upp extra tak över kabyssen när vi hörde att det skulle bli regnväder.

Examenspatrullerna var blandade ur alla åldersgrupper
Det förekom mutor… (vilket i en piratexamen NATURLIGTVIS premierades)

Efter examensprovet var utfört fick vi frukt och en vilostund medan middagen förbereddes.

David fick en plötslig och intensiv huvudvärk, fick dricka vatten och sov en stund. Sen var han fit for fight igen. 🙂

Det vilades vart man såg. 🙂

Efter middagen var det presentation av dagens vinnare samt utdelning av examensbevis. 🙂 Piratskolans rektor, som var en papegoja (som det fanns TVÅ av, som en av scoutbarnen upptäckte..) delade ut märken. När skuggorna blev långa leddes barnen iväg på en omväg och vi styrde upp till ett riktigt saft- och popcornkalas för att fira dagen! 🙂

MYCKET popcorn..! Marken, som blev grundligt popcornifierad, var HELT ren på morgonen! Skulle tro att där fanns en hel del extra mätta gnagare den natten. 😀 (vi såg både ekorrar, igelkottar, hare och rådjur, fanns säkerligen en hel del skogsmöss också)

Efter popcornfest – lägerbål. Lägerbålet fick hållas väldigt försiktigt på plåtar inne i lägret. Det blåste allt för mycket för att gå ut till den udde som seniorerna hade spanat in för ett vackert lägerbål. Men det var fint ändå!

Sen var det läggdags, sista natten innan hemfärd.