Sommarläger på Åland II

Varje morgon inleds med grötfrukost, disk, tandborstning och sen flagghissning. Flagghissning är spännande nog för de yngsta scouterna när de ibland får uppdraget att hissa flaggan, så man övar på det genom lägerveckan – gäller att få till det rätt med salutering och att inte tappa flaggan eller linan. 🙂

Pirattemat är lyckat och scouternas förtjusning är stor när den ena piraten efter den andra dyker upp och välkomnar dem till ”Piratskolan”. 😀 Lagom till de minsta scouterna dök upp på onsdagen hade vi fått träffa alla piraterna.

Vi fick under veckan träffa:
Kapten Kidd
Kapten Krok
Kapten Vindöga
Kapten Morgan
Kapten Haddock
Svarta Malin

Alla med sina specialintressen och alla lärde scouterna något pirataktigt (förfalska skattkartor, flagg-schiffer, knopar, att det var viktigt att dricka VATTEN, gå på plankan, hantera svärd/kniv mm mm).

Efter flagghissning börjar dagen. Från början av veckan byggdes det verkligen läger! Campingens ägare gav oss fri lejd i den stormfällda skogen och vi gick loss och gjorde slanor så att lägret skulle bli fullt funktionsdugligt.

Sopstation, matrest-grop, diskstation. Det fanns även en handtvättstation som var obligatorisk att besöka före maten.
En väderstation, som utvecklades lite under veckans gång.
Torklinor måste såklart upp.
Brandpost, ett absolut måste.
Ett solur jobbades på hela veckan.
Seniorerna gjorde självporträtt i kotte.
En ”grind” in till lägerområdet.

Vädret var växlande men på det stora hela var det uppehåll och en väldigt behaglig temperatur. Det gick att bada och barnen gjorde det nästan varje dag. Jag dristade mig till att bada två gånger i alla fall. 🙂

Maten lagades av matlag, allt schemalagt och planerat i detalj av superproffset Johan ”Patrull Kastrull”.

God mat varje dag!

”Papegojben med småvarm pluggröra”
”Fabbemakaroner med korv”
”Landkrabbewok med nudlar”
”Spettad sjöbuse med ris”

Så fanns det förstås ett disklag också. 🙂

Jag hittade handtag jag kunde ta tag i lite här och var, var det någon scout som behövde sällskap eller frågor som behövde svar på från vuxen så fanns jag där. Jag hjälpte till (ytterst lite) i köket, men tillräckligt för att bli invigd i den ”förbjudna delen” dvs det inre av köket – dit bara ledarna (och vi andra vuxna) fick gå och där det magiskt nog alltid fanns kaffe och kakor. 😀

Jag förberedde ett pyssel, tenngjutning. Vi hade med en massa olika tenngjuteridetaljer och tanken var att scouterna skulle få karva ut en egen gjutform och testa gjuta i den. Så jag tillverkade gipsklumpar att karva i. 🙂

Tips: OLJA in formen innan…

Jag testkarvade förstås. Det var SVÅRT. Så vi bestämde att de yngre scouterna inte skulle få karva själva, de har inte finmotorik eller knivbevis så det kändes mer lämpligt att de fick prova gjuta i redan färdiga former (som vi också hade med oss) eller i de äldre scouternas formar.

Jag fick till ett lägermärke. Hann upptäcka att man måste göra mallen spegelvänd också, faktiskt innan jag provgjöt. Heh.

Vi hade med tallrikar i tenn (inköpta för 30kr på Stadsmissionen), de visade sig gå utmärkt att smälta på den medhavda kokplattan (som sedan plötsligt dog så att vi fick hurta iväg till Mariehamn och köpa en ny). Sen var det trixigt att få till en tillräckligt bra tratt och genomströmning så att mallen blev fylld helt och hållet utan att det svämmade över eller att det stelnade innan man hunnit fylla hela mallen.

När det var testat och klart var jag redo att släppa in scouterna, en dag var. Till sist dök även Himlavalvet upp och fick även de prova på det här spännande med tenngjuteri. Båda våra egna scouter uttryckte önskemål om att få prova det här hemma! 😀 Jätteskoj!

Valhall.
Djunglarna.

Piratskolan medförde en del läxor, bland annat fick scouterna lära sig följa en skattkarta. Göra en skattkarta. Lösa ett kryptogram och skriva ett meddelande med flaggor.

Klurigheter.

När scouterna framgångsrikt hade följt skattkartan hade de hittat ett antal ledtrådar som de sedan skulle lägga samman så att de fick ett lösen. Det var inte vilket lösen som helst utan det som låste upp Patrull Kastrulls glasskista! 😀

Jag ”åldrade” papper så att de skulle bli riktigt skattkartemässiga. 😀 Jag knycklade papper och doppade dem i en hink med väldigt starkt te. Papperen låg sedan på tork i kabyssen till det var dags för scouterna att arbeta med dem.

Kapten Haddocks flaggspelsmeddelande till krabbelursmugglarna.

Genom veckan förberedde jag tillsammans med en annan scoutmamma i smyg fiskar, fiskelinor med krokar, kanonkulor och guldklimpar inför fredagens examensprov. Scouterna var ganska nyfikna på vad vi gjorde så vi fick verkligen smyga. 😀

”Kanonkulorna” blev aldrig riktigt svarta… 😀 Den ilsket neongula orginalfärgen tillsammans med tennisbollfluffet var för mycket för sprayfärgen…

Förutom de mer strukturerade övningarna fanns det även en par fria val – man kunde spela minigolf eller studsa studsmatta, bada eller paddla kanot (eller både och). 🙂 Tobias gav sig nervöst ut i kanoten och kom tillbaka jätteglad, det hade varit SÅ roligt!

Scouterna kunde gå och bada, jag följde med som badvakt när Djunglarna gick iväg.

När som helst kunde man pyssla med rep, snören och pärlor – det gjordes apnävar och mer eller mindre avancerade makramékreationer.

Det spelades en del spel, kortspel och andra kortspel (Exploding Kittens bland annat).

Studsenergi!
Knivskarp minigolfturnering mellan ledare och seniorer.

Det hängdes en hel del, som sagt det var ibland svårt att tro att vi hade ett helt gäng 10-13 åringar med oss när alla hängde i tältet och myste. 😀 Men att det var lugnt ibland innebar att det blev rena lyxsemestern för mig. OERHÖRT skönt! <3

Middagslur, VARJE dag! <3
Promenad till eget bad (mammorna gick och badade) var skönt.
Kaffepauser hanns med.
Ibland var det bara jag kvar i lägret, det var skönt det också!

VIssa kvällar var det sångstund efter middagen. Ystrare ibland, lugnare ibland. Både på morgonen och på kvällen övade vi på lägersången, som händelsevis var ”Sjörövar-Fabbe” fast till musiken av Aviciis ”Without You” där vi i refrängen ystert hoppade upp och ned och sjöng ”Vi skall bli sjörövare som Fabbe! Vi skall bli sjörövare som Fabbe!”. Det verkade lite bajsnödigt först, men det funkade! Både pojkarna och jag har spontant brutit ut i den här sången många månader efteråt, vi kommer sannolikt aldrig att glömma den. 😀

Alla dagar avslutades på samma sätt – samling, summering av dagen, flagghalning och så någon lek/sång. Därefter kvällschoklad och smörgås, tandborstning och så sovsäck nästa.

Inte att förglömma glömskpåsen. Det är viktigt att hålla rent och snyggt i lägret och därför har kåren en ”glömskpåse” där allt som lämnats på marken någonstans i lägret hamnade. Hade man något i den där hiskeliga påsen fick man som straff sjunga en sång (tillsammans med de andra (för man var aldrig ensam) eller göra någon lek. 🙂 Sen hjälpte det ju inte att det fanns ett par små busungar som gick och ”hittade” grejer som de lade in i påsen för att de tyckte att det var så fantastiskt roligt. 😀

Här dansades det som ”straff”.