REKO

På tisdag 17:30 sharp åkte Ellinor och jag till parkeringen utanför ICA Maxi för något alldeles speciellt – det var utlämningsdags för REKO här i Norrort.
https://www.facebook.com/groups/Rekostockholmnorrort/

Jag har följt den här gruppen med nyfiket intresse i något år nu men inte vågat handla (fattar inte varför jag inte vågade det nu så här i efterhand!). Det är en förening av lokala odlare/bönder/producenter man kan handla av. Det allra mesta är ekologiskt. Det allra mesta är lokalt (varor från Vuollerim hade smugit sig in i veckans utlämning dock).

Mer om REKO: https://hushallningssallskapet.se/reko/

Att jag faktiskt dristade mig till att handla något denna gång är helt och hållet en gammal kollegas förtjänst. Han gick på föräldraledighet och sade i samband med det även upp sig, så jag har inte sett honom på väldigt länge. Så en dag dök han upp för att lämna igen dator och passerkort och sådant. Han såg så avslappnad och glad ut och kunde berätta att hans nya liv kommit igång riktigt bra och det grodde så det stod härliga till. 🙂

Han har alltså helt sadlat om och startat en liten grönsaksodlingsverksamhet runt knuten från där de bor! (
https://www.facebook.com/habogront/) Så himla härligt! 🙂 Jag tipsade honom om REKO och självklart måste jag ju handla av honom när han dök upp på listan inför utlämningen nu innan midsommar!

Vi hämtade hem superfina och goda grönsaker av kollegan. Det enda jag inte riktigt vet vad jag skall göra med är grönkålen… Men jag har för mig att man kan göra goda ”grönkålschips” av dem? Får kolla upp det!

Jag hämtade även ut honung, frysta svarta vinbär, rönnbärsgelé och rödvinbärsgelé, ostkakor, sparris, flera inlagda sill-sorter, grill-ost och så bivaxdukar (att använda istället för plastfolie!). Själva beställningsprocessen är lite besvärlig, man kommenterar på respektive företags annons i gruppen – sedan svarar de och bekräftar att de har varorna varpå jag swishar pengar. Någon har tagit fram ett dokument för att hålla koll och det kan nog behövas. Den här gången hade jag inte så många olika att hålla reda på så det räckte med ett papper (namn på företag, köpta varor).

Utlämningen är plättlätt, bara ta sin lapp och gå runt och hämta de varor man redan betalat för. Vissa utlämnare var så populära att det bildades kö, men det gick väldigt snabbt. Man kunde också köpa på plats, om man såg något som såg gott ut.

Tobias blev helt lyrisk av vår uthämtning! 😀

Kan också nu i efterhand rapportera att allt jag smakat på har varit av extremt hög kvalitet. Allt är ekologiskt och allt är lokalt tillverkat/grott. Sillen som var nästan lika god som mammas, ostkaka to die for… Mums!

Nästa utlämning:

Lokal tidning skriver om det.