Alvgrim Äventyr

Tobias blev bjuden av en kompis på ”examensäventyr” så vi åkte tåg in till stan på lördag förmiddag och tog oss ut till Gamla Stan där det hela skulle utspela sig.

Barnen har deltagit i Alvgrim Akademin hela våren och har snickrat på ett rollspelsäventyr i live-format, så både historia, roller och dräkter har förfärdigats. Helt fantastiskt!

”Korpus” hängde med Tobias på äventyret även han. Så gjorde även jag, till min förskräckelse! 😀 Och till min förtjusning. Men hade jag vetat att jag skulle springa uppför och nedför kullerstensgatorna på Riddarholmen i flera timmar hade jag DEFINITIVT tagit på mig bekvämare kläder och en ryggsäck! 😀 Jag hade siktet ställt på ett par timmars skitsnack med en annan mamma på ett café i Gamla Stan… 😀

Vi blev snabbt de-briefade på historien:

Uppfinnaren hade uppfunnit en fantastisk tillika livsfarlig kamera som inte bara kunde ta bild av saker utan även förflytta dessa i tid och rum. Väl medveten om riskerna med att en sådan kraftfull tingest skulle kunna hamna i fel händer hade Uppfinnaren klokt nog gömt dess delar på olika platser och kodat in platserna i en cryptex. Dessutom hade hen lämnat ledtrådar til cryptexens kod över hela halva Riddarholmen.

Magikern ville gärna få tag på denna kamera för sina egna dunkla ändamål. Hade hyonotiserat och förgiftat Uppfinnaren (så att hen tappat minnet nästan helt) utan att lära sig mer än att delarna var gömda någonstans.

Den ondskefulla Kommittén hade även de hört talas om denna kamera och lade all sin kraft på att hitta ledtrådar till var dess delar finns.

De enda som står mellan ondskan och freden är Alvgrimmarna som nu (med hjälp av oss tillresta) skall göra sitt bästa att hitta kameran innan den faller i fel händer.

Så vi sprang! Kommittén var hela tiden i hälarna på oss och Magikern med sina farliga krafter kunde dyka upp när som helst.

Helt klart schwettit att ränna runt på detta viset i solen så det var skönt att passera skuggiga gränder och gångar då och då.

Barnens dräkter var fantastiska, och varma! 🙂

Tobias hittade en av ledtrådarna nere vid Evert Taubes terrass nere vid vattnet.

På vägen stötte vi på en Spejare, en mekanisk Katt som bara rörde sig om klockan på hennes rygg tickade och en avhoppare från Kommittén som var halvt cybernetisk i steam-punk stil. 🙂

Nornorna (japp, de fornnordiska) gav oss svävande ledtrådar när de tillfrågades.

Sen hettade det till när Kommittén kom ikapp oss och tillfångatog vår spanare!

Men den mekaniska Katten fritog honom och vi kunde springa vidare. Då upptäcker vi att Magikern samarbetar med Kommittén och goda råd är dyra!

Nornorna bistod åter igen med vägledning och sista ledtråden hittades tillsammans med en förvirrad ny avhoppare från Kommittén.

Alla ledtrådar hittade så återstod att lösa upp cryptexen för att se var kamerans delar kunde återfinnas.

Vi begav oss tillbaka över bron från Riddarholmen till Alvgrimmarnas hus i Gamla Stan.

Där återfanns delarna och Uppfinnaren fick motgift och sitt förstånd åter tillsammans med kameran.

Så var äventyret över och svettiga föräldrar och barn applåderade och avslutade det hela.

Vi gick och käkade en sen (och efterlängtad) lunch på Stadsmissionens café. 🙂