Luuule

Lule_2014-08-05_001

Så flög vi norrut, för ett efterlängtat besök hos kusiner och morföräldrar i norr. S stannade hemma och rustade järnet i barnens rum. Tobias drog vinstlotten och fick sitta vid fönstret på vägen upp, David muttrade förstås ett och annat om detta och jag satte honom för husfridens skull ute vid gången. Jag och Ellinor hade det trångt och mysigt i mittensätet. Hon börjar verkligen bli lite väl stor för att sitta i knä hela vägen. Men en timme är inte så himla farligt, det klarar man! Om bara några få månader är hon så stor att hon inte längre åker ”gratis” och då blir det andra infrastrukturella biffar när vi skall lista ut hur vi skall sitta allesamman! 😮

Lule_2014-08-05_003

Allt gick bra trots trängsel och fullt plan.

Vi flyger civiliserat. Jag är SÅ himla stolt över mina barn, himmel.

De skriker inte (som en del barn verkar ha dille på att göra), bråkar nästan aldrig (så länge man sitter mellan dem), de är hjälpsamma och har helt och hållet koll på att när skylten för säkerhetsbältet är tänt får man hålla till godo med böcker/tidningar och alla bord och armstöd skall vara uppfällda (när den är släckt är det AJJJJPAAAAAD som gäller, förstås). Vi undviker mat (oftast) men jag har alltid med en ”muta” inför landningen. Russin eller tablettask gör susen för den tristess som inträder medan man väntar på att planet skall sätta ned hjulen på marken igen. 🙂

David ståtade med ett par brun-gröna blåtiror just vid detta datum, vattenkrig och halkiga genvägar genom huset samt en och annan brottningsmatch i studsmattan stod bakom dem. Det var tur att de var helt borta när vi besökte BVC denna vecka! 😀

Lule_2014-08-05_002När vi landat blev vi förstklassigt hämtade av morfarn och hemskjutsade till kusinerna. Hälsningar och allmän extas kring katter och leksaker hann inträda sen packade vi badväskor och rullade ut till båtarna. Ellinor, David, mormor och jag valde att åka med morfars båt – Tobias åkte med moster och morbrors.

Lule_2014-08-05_006

Så HIMLA spännande att titta ut på motorfräset och det stora vattnet!

Jag ÄLSKAR att ungarna älskade det så mycket. Båtlivet är en sån himla stor del av min uppväxt att det inte är förrän nu när jag ser hur förtjusta mina egna barn är som jag kan känna ett lite stillsamt ”oops, den där missar jag”… (den ligger i samma kategori som husdjur och sport).

Lule_2014-08-05_007

Så snart vi kommit upp i marsch-fart gjorde barnen det jag själv alltid gjort när jag åkt båt… SOV! 😀 Ellinor somnade skönt tillbakalutad mot en kudde och sov trots ganska gropig sjö hela dryga timmen ut till Skvalpen dit vi skulle. David pysslade lite mer, myste ned sig och bäddade in sig (det var våldsamt varmt men det hindrade honom inte alls…). 😀 TROR inte han somnade på vägen ut men jag är inte säker.Lule_2014-08-05_014 Lule_2014-08-05_015

Skvalpen bjuder på långa långa finsandiga sandstränder. Ena sidan av ön bjuder på lä och helt fin ankring och bad, andra sidan är mer äventyrlig och vi spenderade en stund på att body-surfa och hoppa över stora vågor och bara rent allmänt leka. Mormor blev omkullsvept av ett par större vågor och vi skrattade så vi kiknade, så himla härligt! 🙂 Ellinor badade inte riktigt gärna, jag doppade mig med henne men hon ville helst upp ur vattnet. Hon lekte gärna och mycket alldeles intill vattnet ändå. Vi byggde en del sandfort/gruvor/bassänger/kanaler och pojkarna sprang som små hjortar ett par turer uppför sanddynerna.

Vi spenderade en helt HIMMELSK eftermiddag och kväll därute, ville förstås inte riktigt åka hem (och ville egentligen tillbaka dit varje dag efter det…) men trötta barn gjorde att det enda rätta var att borsta av sanden och styra mot land igen.

Jag hade inte telefonen med upp på land (och ingen kamera med) så jag får bjuda på lite allmän info om Skvalpen/Sandgrönnorna och andras fina bilder istället:

Webbsida med information: http://www.bottenviken.se/mobil/lulea/oar/sandgronnorna/

Andras bilder

Videofilm: http://youtu.be/IaoDdaUsUaQ

David höll sig vaken halva vägen hem, det var jättespännande att se moster och morbrors båt susa fram i vattnet alldeles bredvid oss. Men lite senare gjorde han som Ellinor, bäddade in sig och slocknade. Han kvicknade till när vi kom i land och var i ganska god form fram till bilfärden in till stan igen då han somnade och sov så gott att vi kunde bära honom rakt i säng hos moster och morbror.

Lule_2014-08-05_017

Lule_2014-08-05_020
Mormorn och morfarn.

Ellinor somnade snabbt, trots att jag försökte hålla henne vaken med att titta på alla möjliga saker. När vi lade till vaknade hon desto mer och var klart missnöjd med läget och tutade som en ilsken siren hela vägen in till bryggan, genom fastgörningen och urlastningen. Inte förrän hon stod på bryggan lugnade hon sig och när vi hade satt oss i bilen igen somnade hon ganska gott! 😀 Även hon gick fint att bära in rakt från bilen till sängen.

Lule_2014-08-05_019Lule_(wa)_2014-08-12_015Det var ju varmt. OHYGGLIGT varmt även i Luleå. Så dagen efter åkte vi till det lokala och helt gratis utomhusbadet Aronsbadet. Pojkarna älskade det förstås (även om det var en del prat om att de helst egentligen ville tillbaka till Skvalpen). Rutschkanan åktes ett par hundra varv i och det var så HIMLA skönt att svalka sig i poolen att vi promenerade tillbaka en sväng på eftermiddagen för ytterligare lite mera bad.

Ellinor var inte helt såld på poolbad, hon gick frivilligt i vattnet men när hon blött ned sig hel och hållen sade hon ”bada nej”, ”bada NEJ” mer eller mindre oupphörligt så det var bara att sätta sig på poolkanten och hålla henne sällskap… 😀

Pojkarna fick under protest bada med ”puffar” (uppblåsbara flythjälpmedel) och jag kunde se att de klarade sig fint med dessa även på den djupa delen. De är helt orädda och åkte både framlänges och baklänges utför den ganska flacka rutschkanan. 🙂 När morbror åkte själv med dem glömde de puffarna men det gick bra det med – mycket tack vare just morbror G tror jag. 😮 😀Lule_2014-08-06_022 Lule_2014-08-06_021

Ellinor somnade skönt i vagnen efter badet, sov extremt gott nog en av de på senare tid längsta eftermiddagslurarna med den påföljden att HON senare samma kväll sjöng för MIG ett par timmar efter läggdags… X-)

Annars har hon lekt ganska friskt med kusinernas leksaker, de har tacksamt nog sparat en ”plocklåda” med spännande diversegrejer och en hel del barnleksaker (som David minsann förtjust återknutit bekantskapen med). Men det hon gjorde mest av allt var nog ”rita papper!”. 😀 Det var jättejätteroligt att sitta vid stora kusinens skrivbord och rita med hans fantastiska (och TACKSAMT vattenlösliga) pennor. Kritor var OK men hon var inte den som var den, hämtade ganska lätt de där tuschpennorna själv om man inte makade burken närmare… 😎Lule_2014-08-06_025 Lule_2014-08-07_028Kattorna alltså, gu vad ungarna gillade dem – Sixten och hans helbror Radar. Snygga Bengaler som bor hemma hos moster och morbror, Sixten helt och hållet med flit – Radar på grund av en slump och ett öde som gjorde att han behövde någonstans att bo. Otroligt läckra ihop, svåra att se skillnad på och otroligt snälla, herregud – Ellinor kom gående med en av dem i släptåg – med ett fast grepp om SVANSEN på det stackars djuret! 😮 Allt som hördes var ett diskret gnissel från tassarna som höll emot i andra änden! 😮Lule_2014-08-09_069

Lule_2014-08-09_071 Lule_2014-08-11_077

FORTSÄTTNING FÖLJER (dags att nanna här)

 

 

 

3 svar till “Luuule”

  1. Fantastisk sammanfattning av semestern här uppe, det är bara att gå tillbaks till bloggen för att komma ihåg hur sommaren -14 var, sol värme och bad, precis som det skall vara 🙂
    katterna har ju också fått vara med, kul skildring av Ellinors svans-boxering av en katt och det enda ljud som hördes, tur kanske att golvet var glättat:) på gräsmattan hade det nog insmugit sig ett jamande också 🙂

  2. Pingback: Luuule – fortsättning - En annan blog

  3. 😀 Ja det var en himla tur att de är så snälla de där två katterna! Jösses alltså…
    Jag går ofta tillbaka till bloggen inser jag, för både det ena och det andra. Bra att ha en sån här dagbok helt klart! 🙂