BeSafe iZi Kid X1 – Rengöra… alla andra steg!

image
Nakenstol.

Ja alltså, bättre sent än aldrig.

 

Nu är det dags att ta den tvättade och lagade klädseln och montera på den på stolen igen. Imorgon flyger den med oss till Luleå där den skall få bo hos morfarn så länge Ellinor är liten nog (fyra år, sen blir det framåtvänt).

 

Hur gick det med tvätten? Ja alltså, väl använd bilbarnstolsklädsel överlever INTE tvättmaskinstvätt. De ställen som var tunnslitna blev det hål på och de ställen som vi inte visste var slitna blev riktigt tunnslitna. Så klädseln fick hälsa på mormor som hittade ett härdigt (bävernylon?) tyg som syddes fast över hela framkanten för att laga de himska hålen. Vi kom överens om att ”ta i” lite och lägga på mer förstärkning utifall att tyget kanske inte längre var så starkt – det nöts en hel del av alla resor i och ur stolen med små skor och ben… Det blev riktigt fint sedan när det var lappat och klart! 🙂

Jag gruvade mig lite inför jobbet, men jag mindes också att jag reflekterat över att det inte alls var så svårt att ta av klädseln som jag initialt trodde när jag började (saxen hängde i luften…). Minns för all del byglarna barnets säkerhetssele sitter fast i, plättlätt hakar man in selens öglor runt metallen och så sitter det fint fast igen.

 

image
Stora krokar som håller fast selen, bara att kroka fast den!

Men gör detta INNAN du fäst klädseln innanför alla kanter…! Annars måste man sannolikt göra om just den delen eftersom bälteskrokarna sitter rätt så långt ned i stolen.

image
Omöjlig.

 

image
På plats, tyget tight runtom.

Selen spänner man på en knapp intill punkten där selesspännarstroppen sitter, den plastgrunkan passar precis in i hålet i dynan/klädseln. Men det är MYCKET precist. Jag använde en trubbig barnkniv, en del tålamod och lite tur för att bända in tygets kanter runtom. Men det blev helt OK resultat! 🙂

image

Tyget är fodrat och så gott som helt oelastiskt så förbered för lite förhöjd kroppstemperatur när du sträcker och petar ned tyget mellan stolens kanter.image

Trubbig välanvänd smörkniv av trä kom till mycket god användning här! Den överlevde märkvärdigt nog. 😀

imageAlla delar på plats (utom de jag monterat löst och lagt på golvet förstås…)!

Det hela tog på sin höjd 20 minuter.

Jag kan rekommendera vem som helst att göra det – ingen instruktion krävs, speciellt om man själv demonterat tyget. Däremot är det ju lite tråkigt att tyget 1) gick sönder och 2) gick sönder ännu mer i tvätten. Det får stolen minuspoäng på.

I övrigt har den tjänat oss väl, Tobias sov fint i den, man kan vinkla upp den ganska bra för att få rätt lutning på huvudet. Däremot upplevde vi den snäppet mer skrymmande än den David hade. Vi behåller för övrigt Davids gamla stol här hemma så får den fortsätta vara Ellinors vardagsstol.

Familjeliv – BeSafe izi kid bilbarnstol, hur få loss överdraget på stolsdynan för att tvätta? Måste man klippa? (hade jag läst den mer noggrant hade jag sparat mycket tid åtminstone vid lossplockning..)

2 Replies to “BeSafe iZi Kid X1 – Rengöra… alla andra steg!”

  1. Herregud, man måste ha stadiga nerver och smidiga fingrar för att klara av det där jobbet, lite specialverktyg var ju nödvändiga också 🙂
    För egen del vete 17, en massa svett hade då kommit fram också, ni är duktiga…

  2. Det kan ju vara värt att spendera tid och energi på stolarna när de trots allt kostar ett par tusenlappar och det handlar om våra ädelstenars säkra färd i bil. 🙂