BVC – Ellinor

image
Käkar smörgåsrån som en liten maskin.

Barnen och jag tog en snabb tur in till BVC idag för att kontrollmäta. Yvonne himlade lite med ögonen när vi kom inramlande allesamman, men alla tre blev mätta och vägda på tio minuter så så illa var det inte! 😀

Ålder: 6 mån 26 dagar
Vikt: 8 560 g
Längd: 69,6 cm
Hattstorlek: 44,2 cm

Vaccin:
Inget vaccin idag.

image
Söt som en karamell.

Ellinor hade gått upp i vikt nu och ligger därmed med både längd och vikt på ”sin” kurva. Att hon gått upp i vikt är INTE konstigt med tanke på hur duktig hon är på att äta! 😀 Både amningen och den vanliga maten går som smort, hon sätter utan problem i sig en normalstor burk till lunch och ytterligare en till middag. Oftast serverar vi henne dock en dagsmeny som ser ut såhär:

Morgon: amning
Förmiddag: amning alt. yoghurt/fruktmos
Lunch: amning alt. burkmat
Efterlunch: amning
Eftermiddag: amning alt. burkmat
Middag: amning alt. burkmat
Kvällsmat: bebisgröt
Nattmat: amning (till sömns)

Om jag ammar eller serverar burkmat handlar om huruvida damen sover/är trött eller om vi är på tur någonstans, då är det alltid enklare att amma än att servera mat. Vardagsrutinerna varierar också lite mellan ”lediga” dagar och de tre ”vardagarna” vi har per vecka (när pojkarna är på förskolan). Jag har en känsla av att hon bör få fler mål riktig mat per dag, jag måste läsa på lite. Hon har dessutom senaste dagarna trappat upp ätandet något fantastiskt. Under en period har hon klarat sig ganska väl på cirka 3h mellan måltiderna, men nu är det tydligt att det är allt för lång tid mellan påfyllningarna (utom på natten!).

Till varje måltid serverar vi alltid antingen smörgåsrån (”bebis-macka”) eller majskrokar som hon sitter och plockar med så att vi kan äta vår mat samtidigt och så att man hinner ladda skeden utan allt för mycket protester.

Och just nu är det en hel del protester innan och under måltiderna vilket leder mig att tro att Ellinor kanske är hungrigare än vi tror. Helt seriöst är det svårt att hinna ladda nästa sked snabbt nog för att förhindra utbrott av missnöje..! 😀

Hon backar inte för någon mat, grimaserar bara lite när hon får första skeden av någon helt ny smak. Vi serverar naturell yoghurt, den är lite sur och då blir det lite grimaser just i början.

Däremot har hon börjat bli lite ”fast” i avföringen, inte så att hon verkar ha ont av det men jag vill helst undvika att det blir ont av det genom att försöka servera vatten efter maten. Så jag har under gångna veckorna testat nära nog alla flaskor och pipmuggar vi har hemma (RÄTT många, kan jag berätta). Nappflaska funkar ”ok” men inte klockrent då hon inte kan hålla den själv riktigt. Stora flertalet ”droppsäkra” pipmuggar är det lite för stort sugmotstånd i så de tappar hon intresset för. Men idag testade jag IKEAs gamla fritt flödande pipmugg och ungen slog på stort och både höll den själv och drack en hel del! 🙂 Blöt blev hon men en så varm och skön dag som idag gör det ju absolut ingenting!

image
Slog på stort och började dricka själv ur pipmugg idag!

Hon sover fortsatt bra (TA-I-TRÄ). Vi försöker lägga henne samtidigt som pojkarna, med den påföljden att läggningstiden varierar lite. Men strängt taget läggning mellan 20:30 och 21:00. Då är det kvällsgröt, tvätt/blöjbyte och pysj. Sen saga antingen tillsammans med bröderna eller egen mer åldersriktig bok och så tar jag med henne till vår säng och hon äter sig till sömns.

Hon sover som regel till vi vaknar, allt mellan 7 och 9. Om jag det är min tur att ha sovmorgon kan jag utan problem lura henne att ta sovmorgon även hon, antingen bara genom att ge henne smokken och lägga min hand intill hennes kind genom spjälorna i hennes säng. Eller så ammar jag henne och vi snarkar vidare tillsammans. Hon insisterar så gott som ALDRIG på att faktiskt få stiga upp. Man kan ju undra om det är det genetiska arvsanlaget som aktiveras här… 😎

7 svar till “BVC – Ellinor”

 1. Nu ser jag att hon har farmors fina drag, vad fin hon är man vill nästan äta upp henne. kram…

 2. Underbart att se hur Ellinor utvecklas, hon är ju lättsam och ser ju ut att växa riktigt bra, där har ni lyckats bra!
  Äter verkar hon ju göra nästan hela tiden, intee konstigt att hon vuxit
  Roligt att sömngenen fortsatt, tagit steget över till henne.
  Krama henne

 3. Den karamellsöta dräkten är verkligen underbar! Känns så retro och rar. 🙂

  Det är ju inte fel att amma på maten. Bröstmjölken är helt ok som måltidsdryck också. Men hon vill kanske inte det? Jag tror hon får i sig alldeles lagom med fast föda. Ni har ju börjat introducera mat före halvåret och hon är redan uppe i de här mängderna fast föda. Kalas! Jag tror inte det går någon nöd på henne. <3

 4. Åh, farmor? Vilken farmor? Sin farmor, din farmor eller min farmor?? 😀

  Hon ÄR ätbar, jag lovar! Jag får behärska mig varje dag så att det skall vara kvar något av ungen när hon blir större! 😀

  Kram!

 5. Ja hon är tacksamt duktig på att äta, jag är fortfarande lyckorusig över att hon ammar så relativt lätt nu! Hujja vad jobbigt det var när hon var ny…

  Kram!

 6. Jag tror jag skall börja bjuda mer amning på maten, kan vara det som får henne att känna riktig mättnad. Som det är nu verkar hon inte riktigt bli nöjd av bara maten och är gärna lite småledsen när maten är slut!

  Men det är sällan jag kan sätta mig och amma direkt på maten dock, tyvärr…

  När man ser armar och ben på damen så ser man ju att hon inte svälter, världens GOSIGASTE.

  Vi började ge henne mat ganska precis strax efter halvårsdagen, innan hade hon fått smaka ett par gånger (S desperata matning med morotsmos när jag blev sen hem tex). Nu är hon ju snart sju månader. 🙂

 7. Den där dräkten är så himla finurlig också för att man knäpper den i grenen, då åker den inte upp under armhålorna som de allra flesta andra dressar/tröjor/klänningar gör när hon hasar omkring på golvet och när man lyfter henne.
  Dessutom är den hur söt som helst!