Uris och kluris

Uris & Kluris – schema

Vi testar ett nytt ”program”, illustrerade av figurerna ”Uris” som håller koll på blåsan och ”Kluris” som är hjärnan som inte alltid lyssnar på ”Uris”. Programmet skall egentligen initieras av läkare/proffs, men vi vill inte gå till vården ännu – åtminstone inte utan att ha testat något annat än det vi gör idag i samförstånd med barnen. 🙂
Alla sätt är bra, eller?

Vi hade familjeråd för första gången någonsin, ett antal bra regler kom vi överrens om och så presenterade vi den nya rutinen kring toalettgåendet.
Det handlar om att styra bort från att vi tjatar/tvingar in barnen på toaletten – istället har vi kommit överrens om när de skall gå. Händer det olyckor däremellan är det inte världens ände (och det har förhoppningsvis inte föregåtts av oändliga mängder tjat och smågräl).

Allra viktigaste regeln var egentligen den första – att mamma och pappa inte får bli arga när man kissat på sig. Vi hade en dålig kväll igår och vi upplever över lag att det funkar sämre med kissandet hemma än på dagis så jag tror att barnen behövde få på pränt att vi vuxna vill ändra på saker. 🙂

Husregler.

Familjerådet var för övrigt en ”intressant” upplevelse… 😀 Herregud. Tobias var på väg av sin stol flera gånger, fantiserade och pratade friskt precis som vanligt (en regel på förslag hade med en robot som kan göra allt vi vill att göra…). 😀 David var inte heller sugen på att sitta kvar, men han ägnade sig istället åt att göra helt galna ljud och att ”sitta” på stolen var väl det enda han inte gjorde… X-)

Nåväl. Vi skall förklara ”programmet” för dagis imorgon så får vi se hur det går sen. Håll tummarna!

Gamla systemet – ”gladagubbenschemat”

Länkar:
http://nikola.nu/utbildning/informationsmaterial-barn-uris-och-kluris – information om ”metoden”
http://nikola.nu/sites/all/files/documents/utbildning/04358-uriskluris-schema.pdf – själva schemat
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Barn-som-kissar-pa-sig-pa-dagen/ – 1177’s sida om saken.

OM inte det blir en drastisk förbättring under våren kommer vi att gå vidare med vårdkontakter och kräva ett nytt läkarbesök med lite mer undersökningar än sist. Då var inte Tobias fem år ännu så då var det väl befogat att skicka hem oss med en klapp på axeln (och en hemsk känsla av att vara föräldrar som försöker få sina barn att överprestera…).

Ett svar till “Uris och kluris”

  1. Stackars Tobias, för in en robot, som uppfyller alla krav, i diskussionen, kanske som ersättare…
    Det var ju annars en informativ film, det är väl så där det fungerar
    Punkt 3 är ju intressant, hur uppfattades den?
    kram