Timing är allt

Timing är allt, helt klart.
Är det inte precis som optimalt att en av husets tre huvudsäkringar poppar när det är som kallast ute?
Igårkväll vid halv tio-tio gick strömmen i delar av huset. De flesta apparater som hade ström kvar stod och blinkade med en pulserande regelbundenhet. Strömmen i uttagen varierade mellan 75 och 390.

Vi sprang febrilt runt och stängde av och drog ur apparater. Ingen skillnad.
Skruvade ur säkringar, en efter en. Ingen skillnad.
Inte förrän så gott som allt var avstängt eller urdraget och allting fortfarande betedde sig mystiskt ringde vi nödlinan för elektriskt krångel (farfar). Det ledde till att S skuttade ut i kylan och besiktade huvudsäkringsskåpet på garagets utsida. Där såg det inte friskt ut.

Vid detta laget var klockan närmare midnatt och S skrapade fram bilen (som inte fattade att det var sant – vi skulle verkligen ut och köra!?!), bilen startade knappt. Bensinmack efter bensinmack avverkades utan framgång och till slut vågade vi knacka på hos grannarna (som var vakna!! Vi älskar våra grannar! :-D) som utan tvekan trollade fram ett par säkringar av rätt valör till oss.

Ordningen återställd. Värmen igång igen.

Av detta har vi lärt oss:
– inte köra ALLA apparater i huset samtidigt (vid tillfället för detta sammanbrott kördes husets samtliga radiatorer, luftvärmepump, frys/kyl, tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, alla datorer i huset utom två, ljudanläggning, extra värmefläkt och tebryggare).
– tvättmaskinen och husets värme är kopplat på samma krets.
– torktumlaren och tvättmaskinen sitter visserligen i samma uttag men är INTE på samma krets.
– knacka alltid på hos grannarna FÖRST.
– ha alltid hemma extra säkringar av alla sorter.

S hävdar att det var min tebryggare som dödade huset, men jag håller inte med.

3 svar till “Timing är allt”

  1. Reservsäkringar det är ju ett måste, speciellt huvudsäkringarna, det är ju inte så stor investering. Sedan kanske ni skulle kolla lasten på faserna, så att det inte ligger snedlastat. När en huvudsäkring är trasig så får man ström bakvägen gm. spis därav den varierandee spänningen, känt fenomen….

  2. Se där, vi är inte ensamma om att ha ”allt” kopplat på samma krets 🙂 Husets kreatör har, när det begavs, inte tänkt till alls när det var dags att koppla ihop husets hjärta (eller så har samma man varit full som en kastrull). Så här får vi bara göra en sak i taget för att inte hela korthuset ska falla ihop. Underbart 🙂

  3. @ Birger: Troligt att det är snedlastat med tanke på hur felkopplat allt är…

    @ Camilla: Förstå alltså, man kan ju undra om det blev fel när huset byggdes eller när det någon av gångerna byggdes om? Tröttsamt slarv, tycker jag!