Markensgamp

Ikväll blev det ’markensgamp’ på oss. Pojkarna fick smaka lite deg. Imorgon skall vi dekorera mera! 🙂

Finns inte så mycket att läsa om just markensgamp på nätet, märkligt det. Det verkar vara en kär tradition att baka en tjockare lite halvmjuk pepparkaka i hästform och sen dekorera dem med kristyr. Serveras traditionsenligt på marknader i trakterna runt Mjøsa, där Gjøvik Marken är en klassiker. Jag har aldrig smakat, men nu har jag ju en aning. 🙂

Enda vettiga externa länken, en bild.

3 svar till “Markensgamp”

  1. Se där, då fick jag lära mig något nytt idag också. Härligt! Fick också insikt om att jag varje jul håller en norsk tradition (för den är väl norsk?) eftersom mina pepparkakor alltid blir tjocka och mjuka 🙂

  2. @ Camilla: Ha ha, härligt! Spontana norska traditioner måste ändå vara värt ganska mycket! 😀

    Enligt experten var dessa inte alls så tjocka och mjuka som de ”skall vara”.