Mammatrix: Föräldraledig

Föräldraledig, mammaledig är för övrigt ett superknasigt ord – man är ju allt annat än mammaledig! När man är på jobbet då är man väl, om något, så nära ”mammaledig” man kan vara?

En ”typisk” (dvs sjukdomsfri) föräldraledig vecka har jag spenderat såhär ungefär:

Måndag – mysdagen, dagen då vi tar det lugnt och gör vad som passar. Fungerar det med tiden åker vi till öppna förskolan och leker järnet, annars kanske ut och leka en sväng, eller till biblioteket. Det är väderberoende förstås.

Tisdag – dagisdag, upp tidigt och iväg med Tobias till dagis. Därefter har David och jag antingen knatat hem och vilat eller ordnat med något som måste göras.

Onsdag – dagisdag, upp tidigt och iväg med Tobias till dagis. David och jag vilar eller åker till öppna förskolan som passande nog är öppen för ’under ettåringar’ på onsdag förmiddagar.

Torsdag – dagisdag, upp tidigt och iväg med Tobias till dagis. David och jag vilar eller passar på att ta en längre typisk ”lattemammatur”.

Fredag – mysdag, vi tar det lugnt och gör vad som passar. Öppna förskolan hägrar men brukar vara knökfull just denna dag.

En hemma/mysdag börjar som regel med att vi vaknar samtidigt (dvs när Tobias vaknar), tar på morgonrockar och softar ned till köket där ungarna börjar leka och jag sätter igång en tvättmaskin eller tömmer diskmaskinen. Sen brukar det vara en god idé att få fram frukosten innan någon av barnen hunnit känna efter exakt hur hungriga de är (speciellt om vi sovit länge).
Har jag tur kan jag få sitta med en kopp te och en smörgås och läsa en stund efter jag befriat barnen från haklappar och stolar (David) när de ätit färdigt. GYLLENE stund för mamman…! 🙂

Sen är det så otroligt olika hur det blir, vissa dagar känns som om man äter och plockar undan oavbrutet hela dagen, andra dagar hinner man både ut och runt en tur utan att stressa. Biblioteksturen när båda barnen sov som små stenar var historisk, två hela timmar utan vare sig mat eller plock. 😀
Dagisdagarna är både vilodagar och inte – om jag och David lyckas tajma middagsvilan så att jag kan göra honom sällskap blir det ju en osedvanligt lyxig dag. Annars brukar han sova i vagnen medan jag gör nytta antingen inne eller ute. Om vi inte är på hetstur med buss eller tåg på lunchdejt med någon (hets för att det alltid är så kort om tid innan det är dags att åka tillbaka och hämta Tobias igen).