Bära barn

Vi har testat två BabyBjörn selar och två olika typer av sjalar.
Fördelarna med alla slags bärhjälpmedel är förstås att barnet (oftast) blir väldigt nöjt och harmoniskt, man slipper bära med egen arm samt att man i de allra flesta fall får händerna fria att göra annat med. De övergripande nackdelarna med de flesta är att det gärna blir varmt att ha barnet så tätt inpå sig samt att det förstås är rätt tungt, även om man får fin hjälp av sele/sjal. Man skall förstås också tänka på att inte ha allt för små barn i upprätt läge för länge.

BabyBjörn är nästan dubbelt så dyra som en del sjalar och sjalarna är dyra i sig, andrahandsvärdet är sisådär (man får sällan igen mer än halva priset). Tobias behövde inte bäras lika mycket som David, så det är definitivt en god idé att vänta med införskaffandet av bärhjälpmedel till man fått en känsla av vad bebisen behöver!

Jag misstänker att motiveringen bakom valet av och åsikterna om vilket bärhjälpmedel som är ”bäst” är lika många som det finns föräldrar (och barn). Men här är min personliga summering av de testade varianterna:


BabyBjörn Classic
Med reservation för att vi har en sele av lite äldre modell där spännen och fästen inte är ”snabba” eller ”tysta” så verkar det inte vara SÅ stor skillnad på basicmodellen mellan då och nu. Vår modell är en så kallad ’Original Classic’.

Fördelar: Lätt att ta på. Relativt lätt att sätta i och ta ur barnet. Bäraren har fria armar och händer. Går bra att ta av sig selen och lägga ned ett sovande barn utan att det vaknar. Liten och lätt att packa ned i väskan/vagnen och ha med sig.

Nackdelar: Små ’armhål’ för barnet, blir gärna tight om bebisen har på tjocka kläder. Längre bärtid leder ofta till värkande axlar hos föräldern. Barnets ”sittyta” är väldigt smal vilket gör att det känns snudd på skadligt att ha det sittande i selen för länge.
———————————————————————————-


BabyBjörn Ergo
Nya spännen är suveränt enkla att stänga och öppna. Ergonomiskt avlastningsbälte på höften för föräldern och bred skön sittyta för det bakåtvända barnet (bra när det är stökig miljö runtomkring och när det är dags att sova). Tvättbart dregelskydd till överstycket på selen.

Fördelar: Lätt att ta på. Lekande lätt att sätta i och ta ur barnet. Bäraren har fria armar och händer. Otroligt bra viktfördelning med avbärarband på höften och bekväma axelband. Går bra att ta av sig selen och lägga ned ett sovande barn utan att det vaknar. När barnet är bakåtvänt sitter det med brett stadigt stöd under stjärten och benen.

Nackdelar: Lite styv och klumpig, inte speciellt lätt att packa ned och ta med i väska/vagn (tar för mycket plats). Framåtvända barnets ”sittyta” är väldigt smal vilket gör att det inte känns bra att ha det sittande i selen för länge.
———————————————————————————-


Ringsjal
Sjal i vävd kvalitet, utan stretch. Läggs som en ögla tvärs över kroppen med ringspännet strax nedanför ena axeln. Vi har inte burit någon av barnen i denna sedan de blivit lite större så jag kan inte ärligen uttala mig om hur den funkar för lite större barn – men det sägs att det är för just lite större barn en ringsjal/vävd sjal funkar bäst!

Fördelar: Extremt lätt att ta på, lätt att ta med. Lätt att variera ’bärläge’ mellan höger och vänster axel. Ett par olika positioner möjliga för barnet. Lätt att ta ur barnet. Går bra att ta av sig sjalen och lägga ned ett sovande barn utan att det vaknar. Tvättbar.

Nackdelar: Lite krångligt att få in barnet i selen (säkerligen något man kan slipa bort med lite övning dock). Värk i bärande axeln vid längre perioder av bärande. Begränsad rörelsefrihet för armen på den ”bärande” sidan. Liggande barn måste dessutom ofta stödjas med en hand/arm.
———————————————————————————-


Trikåsjal
Mjuk lång sjal som är varm och extremt skön att ha på sig, utmärkt på vinterhalvåret! Viras på ett intrikat sätt ett par varv runt bärarens kropp (det tar lite övning innan man får till det) och barnet sitter väldigt stadigt och kommer väldigt nära föräldern.

Fördelar: Lätt att ta med i väska/vagn. Lätt och bekväm att ha under jacka samt vid bilkörning. Ett par olika positioner möjliga för barnet. Lätt att sätta i och ta ur barnet. Mjuk runt både bärarens och barnets kropp, ger både stöd och värme för båda. Extremt bekväm, ingen värk någonstans trots bärande i timmar. Tvättbar.

Nackdelar: Väldigt mycket tyg runt kroppen, kan kännas ”trångt” och blir förstås übervarmt om det är varmt ute. Inte lämplig för större barn i och med att tyget är så stretchigt.

Några länkar:
www.sjalbarn.se – fantastiskt bra/informativ obunden sajt om att bära barn.
www.barabarn.se – Bära Barn sjalarnas hemvist.
www.babybjorn.com – BabyBjörn selens hemvist.
www.ergobabycarriers.com– fiffig bärsele jag hade köpt om jag inte nödköpte BabyBjörn Ergo’n när Tobias var för febrig för att orka gå själv och jag bara hade enkelvagnen med.
YouTube är en guldgruva för den som vill ha mer information, där finns många demonstrationer av hur man tar på sig selen och sedan lägger/lyfter in barnet i se