Favoritbröst

Det är helt tydligt så att lillen har ett favoritbröst. När han hinner bli för hungrig funkar det bara helt enkelt inte att lägga honom till det andra. Han flaxar frustrerat med både armar och ben och hans lilla röst uppnår nya höjdpunkter i sina försök att förklara hur frustrerande det är att ligga och försöka få något ur ”fulbröstet”… Och gud förbjude att man stoppar in den otäcka saken i munnen på honom när han är mitt i någon intensiv förklaring (hans mun gör ju ett helt perfekt ”o” när han förklarar just detta och det är snudd på omöjligt att låta bli att försöka då…), då får man höra på klagoljud!

S läser från nätet:
Det är inte ovanligt att bebisar har ett ”favoritbröst”, att de suger mer från ett bröst gör att det andra bröstet blir fullare och hårdare och därmed svårare att få mjölk ur
(han kommer alltså inte åt alveolerna). Bebisen är så ny på det här med amning och samtidigt så hungrig att det blir ”för mycket” och de har svårt att göra rätt (det ar som om han gör allt han kan, på en gång). Tips för att komma kring detta fenomen:
– man kan testa att mjölka ur det hårdare bröstet så att det blir något mjukare
– man bör smörja in bröstvårtan med mjölk innan amning så att den är mjuk
– man kan hjälpa bebisen genom att mjölka ut ett par droppar så att han känner smaken (och får inspiration)
– man skall om möjligt låta bli att stressa upp sig över barnets frustration (han känner det, och det blir värre)
– om det inte fungerar, får man byta bröst

Tur att S har koll på nätet. Det är alltså normalt (skönt att veta). Jag testade samtliga ovanstående tips, och det verkar funka. 🙂 Viktigast var nog ändå att inte försöka allt för intensivt, utan låta honom lugna sig först eller alternativt suga sig ohungrig på ”favoritbröstet” och sen byta senare.

Nu sover han i min famn igen. Jag har hunnit käka och borsta tanden (och bytt och klätt på lillen), men jag är så trött att ögonen går i kors (lyckades faktiskt nicka till mitt i ordet trött, heh…

Dags för en lur!